Парламентът отхвърли предложението на БСП за 300 лв. минимална пенсия

28 юни 2017, 08:01, Категория: Политика добавена от Таня Димитрова
 • Добави в Svejo

0738373b21486cf3f488e14f3f320b75.jpg

НС единодушно прие увеличението на минималната пенсия на две стъпки. Отхвърлено бе предложението на БСП за минимална пенсия от 300 лв.
С 202 гласа „за” парламентът прие единодушно на второ четене промените в Закона за държавното обществено осигуряване, предвиждащи минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да стане 180 лв. от 1 юли 2017 г. и 200 лв. от 1 октомври 2017 г. , пише dir.bg.

Увеличението на минималната пенсия от 161,38 лв., каквато е в момента, на 180,00 лв. представлява увеличение с 11.5%, а увеличението от 180 лв. на 200 лв. от 1 октомври 2017 г. - с 11.1%. 

В резултат от предложената промяна със същите проценти ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, тъй като те се определят в процент от пенсията за осигурителен стаж и възраст: пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии. 

В мотивите на законопроекта е записано, че в резултат на увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст на 180 лв. броят на пенсиите в минимален размер ще се увеличи от 547 300 на около 668 000, или около 31.5% от пенсионерите за трудова дейност ще бъдат с минимални пенсии. Необходимите допълнителни средства за изплащането на новите минимални размери са в размер 8,8 млн. лв. месечно. 

По време на второто четене партиите от опозицията се надцакваха с предложения за по-висока ставка на минималната пенсия.

Отхвърлено бе предложението на „БСП за България” минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да стане 300 лева от 1 юли 2017 г. Такова бе и предизборното обещание на Патриотичния фронт, които днес са в управляващото мнозинство. По време на дебатите при първо четене на закона от левицата предлагаха индексации на всички пенсии.

ГЕРБ партньорите си мени, но политиката – не. Ако не вярвате на мен, питайте Реформаторите. С тези думи народният представител от „БСП за България” Георги Гьоков се обърна към „Обединени патриоти”, във връзка с предложението на БСП.

„Надали на пенсионерите им стана ясно защо отхвърлихте нашия законопроект за преизчисляване на пенсиите, което щеше да доведе до увеличаването им с 20 на сто, а приехте този на Министерски съвет за вдигане само и единствено на минималните пенсии, който освен, че не решава дори малка част от проблемите, нарушава и осигурителни принципи”, заяви Гьоков. 

По думите му БСП е подкрепила законопроекта на първо четене, но с убеденост, че увеличението само на минималните пенсии крие рискове и ще доведе до негативни последици. 

Гьоков обвини „Обединените патриоти”, че гласувайки „за” увеличението на минималните пенсии на 200 лева, съгласно предложението на Министерски съвет, отстъпват от предизборните си обещания. 

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова отбеляза, че предложението на БСП за минимална пенсия от 300 лева ще струва на бюджета 130 милиона лева месечно. Тя изчисли, че от юли до декември това означава над 700 милиона лева, а за следващата година - над милиард. Откъде ще дойдат тези средства, попита тя. Според нея трябва или да се увеличат данъци, или осигуровки, или трябва да бъде за сметка на други разходи от бюджета. 

Веселин Марешки заяви, че парламентарната група на "Воля", независимо дали е в опозиция, или в управление, винаги ще подкрепя това, което са обещали, в случая - 300 лева пенсия. 

Парламентът отхвърли предложението на народния представител от ДПС Рамадан Аталай, който по време на дебатите предложи размерът на минималната пенсия да бъде увеличен на 500 лева от 1 юли тази година. 

Трябва да внимаваме много, когато се занимаваме с темата за пенсионната система. Ако твърдите, че БСП са фалирали държавата 3 пъти или колкото го казахте, притеснението ми е, че с такъв тип предложения, още при първия опит да управлявате държавата ще фалирате пенсионната система, заяви народният представител от ПГ на ДПС и председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика д-р Хасан Адемов. 

Според него повишението само на минималната пенсия ще срине доверието в пенсионната система въобще.

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?