Гражданските арести на мигранти - законни или не?

12 април 2016, 10:04, Категория: Политика добавена от Симона Каменова
 • Добави в Svejo

97fd745bccb266c384f772dbd3e2c679.jpg

„Мигрантите изскочиха от храстите и ни нападнаха”, твърди Петър Низамов, член на” Цивилни отряди за защита на жените и вярата”, пред Нова телевизия.

Именно той е заснел клипа със задържане на няколко мигранти в Странджа, който доби сериозна популярност в последните дни.

„Бежанците бяха на по малко от километър от граничната бразда. Те са навлезли незаконно в страната като са рязали от телената ограда. Ние се бяхме разделили на групи по 2-3 души, за да може да покрием по-голям периметър. Аз и още две момчета бяхме в едната група”, разказа той.

„Мигрантите изскочиха от храстите и ни нападнаха. Не се получи бой, получи се сборване. Обездвижихме ги със схватки, без удари и изчакахме другата група да дойде, за да можем да им вържем ръцете, защото буйстваха през цялото време”, обясни Петър Низамов.

Според публикации в медиите Низамов гравитира около известната бургаска банда на Рижите. Въпросният клип е качен във „Фейсбук” профила му. Гледан е близо 2000 пъти и има 1200 споделяния и различни коментари.

Сред хората, които го подкрепят е и Динко Вълев, съобщава bTV.

"Смятам, че тия хора са реагирали достойно, мъжки. Защитили са България и който милее за тези говеда да влизат да си ги пази”, казва мъжът, който пръв се похвали в социалните мрежи, че задържа имигранти.

поред него е нормално да се използват „помощни средства” като свинските опашки.

Мъжете признават, че имат общи акции по границата.

Според тях, граничните полицаи са безсилни да се справят с мигрантите. Често дори са и част от трафика, пише 24chasa.bg.

"Има гранични полицаи, които не участват в схемите за трафик, но те са толкова малко. Останалите гранични всички участват в схемите за трафик”, казва Низамов. Бъдещият юрист твърди, че ще има обвинения срещу конкретни служители когато бъдат събрани нужните доказателства.

Динко Вълев има друга теория: "Защо ние ги хващаме, а те не ги хващат? Значи те не искат или им дават пари. Патрулите искат да ни смачкат, да не ходим там, защото когато ние хванем групи, те се излагат. Едно че се излагат, едно че може би им разваляме тяхната работа. Преди 3-4 дни ходих там и те ме спряха и ми написаха поне 5-6 акта. Те просто искаха да ме накарат да се откажа".

Той разказва, че интересът към него не стихва. Пишели и му звънели непознати, а по улиците го спирали желаещи да се присъединят към доброволните отряди по границата.

В края на месеца организира „голяма хайка по границата”.

И Вълев не смята, че е извършил нещо незаконно: „Той, бежанецът, който нарушава границата, реже мрежата, влиза в България и скача да ме бие... Какво да правя? Да стоя и да се моля по-бързо да ме набие?”

Организаторът на цивилните отряди твърди, че след като записал клипа, съпроводили мъжете до браздата,за да се върнат обратно в Турция. Звънили на 112,но нямало връзка. Низамов казва, че според нашите закони мигрантите са престъпници: "Член 279 от наказателния кодекс -който влезе или излезе от границата ,но не през указаните за това места,се наказва със затвор до 5 години".

Районната прокуратура в Малко Търново е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за гражданския арест. Извършителите могат да получат до 2 години затвор за отвличане и незаконно задържане.

Гражданските арести са законни и регламентирани от чл.12а на Наказателния кодекс, но при тях става въпрос за непосредствено очевидни и противоправни действия, както и за пропорционална сила, която гражданите могат да употребят, за да предадат извършителите на органите на реда. Това обясни в студиото на „Тази сутрин” председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев.

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?