Мая Манолова: Има сериозно напрежение с ограничението на права за българите с чужбина

10 май 2016, 09:14, Категория: Политика добавена от Симона Каменова
 • Добави в Svejo

81ca0712ff503446f0386beea6d1022f.jpg

Много се надявам, че политиците ще проявят разум – има сериозно напрежение с ограничението на права за българите с чужбина. Това заяви омбудсманът Мая Манолова коментира темата с промените в Изборния кодекс.
Манолова не пропусна да защити „своята версия” на Изборния кодекс и как в „нейния вариант” регламентът за откриване на секции е бил най-добрият. Нямаше проблем с гласуването в чужбина през 2014 година, каза Манолова, визирайки гласуването в Лондон. Сега ще може да се гласува „единствено и само” в дипломатическото представителство на Лондон, подчерта омбудсманът, която изкара нова версия за откриването на секции в страни от ЕС. Ако искате една допълнителна секция, трябват 100 заявления. Но ако са повече – например две, необходими са 550 заявления, за три – 1050 заявления, уточни Манолова. По думите ѝ пред Нова телевизия това ставало заради промяна на понятието „населено място”.
Според омбудсмана премиерът Бойко Борисов е „отпушил процеса” и направил първата крачка, за да се чуе гласът на българите. Основното им искане е да се откриват автоматично секции там, където на предишните избори са гласували поне 100 души, както е в досегашния Изборен кодекс, припомни бившият депутат на БСП, пише actualno.com.
На въпрос дали вижда „Протестна мрежа”, като се погледне в огледалото, Манолова отговори, че Валери Симеонов не се отнася много добре към „своите работодатели” – избирателите. Не деля проблемите на гражданите според това дали са от „Протестна мрежа” или шах клуба от „Люлин”, добави омбудсманът.
На директно питане дали омбудсманът пренебрегва опасенията от намеса на Турция за сметка на искания на българи от САЩ и Великобритания, Манолова отвърна, че не е чувала доклад на която и да е служба за сигурност, че гласовете от Турция представляват заплаха за националната сигурност. Когато се увеличиха секциите в Турция и те станаха 139, имаше 5% намаление на общия брой гласове от южната ни съседка, посочи Манолова. Ако има рестрикции, изселниците в Турция ще се организират и ще дойдат с автобуси да гласуват в България, каза омбудсманът. За нея не е начинът с рестрикции да се решават проблеми. България трябва да осигури честността на изборите - да прати колкото трябва наблюдатели, за да се осигури честността на изборите. 9 лева струваше един наблюдател в България, 9,50 в чужбина, добави тя.
Защо няма регион "Чужбина" - няма политическа воля, беше отговорът на Манолова. Тя заяви, че няма промени в ИК по нещо много по-важно - методиката за определяне на депутатските мандати.
Забрана да се носят бурки
По темата с бурките Манолова призова „да се подхожда много внимателно”, след дълъг обществен дебат. Тя напомни, че във Франция и Белгия има забрана за бурки в училище или в държавни сгради, а терминът „публично място” обхваща и джамии например. Омбудсманът намекна, че трябва да се гледа и от гледната точка на забулената жена, която можела да е поставена под принуда, без дори да го осъзнава. Много се съмнявам, че проблемът с бурките може да се реши с наредба – това е нормативен акт, който решава проблеми на общината. Може би трябва да има табела „Бурката забранена”, след като например в Каспичан има забрана, а в София – не. Трябва да има закон, заяви Манолова, която не вижда толкова голям проблем с бурките от гледна точка „тероризъм”.

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?