Реформа в образованието - повече ваканции за учениците и точково оценяване при кандидатстване

16 юли 2016, 08:27, Категория: Образование и наука добавена от Симона Каменова
 • Добави в Svejo

af940e088354a98147e7f1e369c95bb3.jpg
"Всички ученици след 7 клас вече трябва да намерят своето място в новите училища и точковата система е най-справедлива за това. Експертите предложиха този вариант, за да можем да изпълним най-добре записаната в Закона за предучилищното и училищното образование цялостна промяна на структурата на образованието". Това заяви вицепремиерът и просветен министър Меглена Кунева на пресконференция в МОН, пише inews.bg.
Тя припомни, че по досега действащия Закон за народната просвета, учениците кандидатстваха за профилирани гимназии след 7 клас. Тези от тях, които имаха двойки на Националното външно оценяване, не можеха да участват в класирането за профилираните гимназии и съответно оставаха в училищата си до края на 8 клас - ако са основни, или до 12 ти клас - ако са средни училища. След 8 клас те можеха да кандидатстват вече в професионални гимназии или други средни училища.
Законът за предучилищното и училищното образование обаче променя изцяло структурата на образованието. Основното образование вече става до 7 клас и след него всички ученици се явяват на Национално външно оценяване, за да бъдат класирани за училищата за 8 клас. Всички училища вече ще имат свой профил: профилирани гимназии, професионални и средни и обединени училища с профилирани или професионални паралелки.
Кунева увери, че въвеждането на точки по никакъв начин няма да позволи с двойка на Националното външно оценяване да се влиза в елитна езикова гимназия. Но ако едно дете изкара двойка на изпита или не може да го положи заради заболяване, то все пак ще може да продължи своето образование с оценки от предметите в 7-ми клас. При образуването на бала то ще има възможност да се класира примерно в средно училище с професионални паралелки, разясни министърът.
Кунева напомни също, че по конституция образованието е задължително за българските граждани до 16-годишна възраст. Целта на реформата в средното образование пък е да се пресече ранното отпадане от училище и повече младежи да получават диплома за средно образование.
Балът за приема след 7 клас ще се образува на базата на положените изпити от външното оценяване по български и математика и две оценки от свидетелството за 7 клас. Това е разписано в оповестения днес стандарт за организацията на дейностите, каза ресорният заместник на Кунева - Диян Стаматов.
И оценките от външното оценяване, и от дипломата, ще се преобразуват от шестобалната система в точки, като външното оценяване ще има по-висока тежест. Всяко училище само ще решава дали да удвои точките от изпитите и по двата предмета или да утрои само българския или само математиката.
От МОН обясниха схемата: "Една математическа гимназия може да приема ученици на базата на утроен резултат по математика, единичен от изпита по български и точките от оценката по математика и физика за 7 клас. Една гимназия с хуманитарна насоченост може да заложи на утрояване на резултатите от изпита по български, а пък някоя езикова - да балансира с удвояване на резултатите и на българския, и на математиката".
Преобразуването на оценки в точки започва да се прилага от тази учебна година, но новото балообразуване ще влезе в сила през учебната 2018/2019 г., когато петокласниците от започващата през септември учебна година станат 7 клас.
Реформите в образованието влизат в сила първо за първокласниците и петокласниците, припомнят от МОН.  

Държавните зрелостни изпити след 12 клас и Националното външно оценяване догодина ще се проведат в края на май, съобщи още Кунева. На 26 май ще се проведат държавният зрелостен изпит и националното външно оценяване по Български език и литература, а матурата и изпитът след 7 клас по математика ще са на 29 май.
В графика са посочени и ваканциите за догодина, които вече ще са пет. Есенната ще е от 29 октомври до 2 ноември, коледната - от 24 декември до 8 януари, зимната - от 8 февруари до 12 февруари и пролетната - от 1 април до 9 април. За 12 клас пролетната ваканция ще е до 3 април.
Началото на лятната ваканция съвпада с края на втория срок, който е различен за различните образователни степени. За децата от 1 до 4 клас срокът приключва на 31 май, за тези от 5 до 8 клас – на 15 юни, като 8 клас в езиковите гимназии ще са на училище до 30 юни. На 30 юни започва и ваканцията на учениците от 9 и 11 клас. 12 клас пък приключва годината на 19 май.

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?