Наша сънародничка е хваната с допинг в Рио

12 август 2016, 08:22, Категория: Спорт добавена от Симона Каменова
 • Добави в Svejo

363d282e35e605431aae116e6c4c75b2.jpg
Българската лекоатлетка Силвия Дънекова е дала положителна проба за наличие на забраненото вещество еритропоетин в кръвта. Състезателката в дисциплината 3000 метра с препятствия  е хваната с хормон на растежа. Тя е била тествана два пъти за три дни. 

Първата й проба от 30 юли е отрицателна. Два дни по-късно тя минава нова внезапна проверка с даване на кръв и урина, пише novanews.bg.

На 8 август Международния олимпийски комитет информира състезателката, че при изследването в нейната проба е открит хормон на растежа.

Б-пробата също е положителна. Следва наказание за Дънекова. Според променените правила на Световната антидопингова агенция от 2015 г. при първа положителна проба наказанието е 4 години лишаване от състезателни права, а не както беше преди това – 2 години.

Спортното ни министерство осъжда поведението на лекоатлетката ни

Министерството на младежта и спорта остро осъжда поведението на лекоатлетката Силвия Дънекова, уличена в употреба на забранени вещества по време на Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

"Недопустимо е по този начин да се руши имиджа на България и да се слага петно върху целия български спорт! Силвия Дънекова и всичките ни олимпийци преминаха обстойно обучение в Националния антидопингов център за актуалните антидопингови правила на Световната антидопингова агенция (WADA) и Международния олимпийски комитет (МОК)", се казва в съобщение на спортното ведомство.

Съобразно разпоредбите състезателят и МОК ще трябва да изразят своите позиции пред КАС.

От ръководството на българската делегация в Рио заявиха: "Дънекова е подложена на внезапен извън състезателен тест на 30 юли, малко сред пристигането й в олимпийското село. Два дни по-късно тя минава нова внезапна проверка с даване на кръв и урина. На 8 август МОК информира състезателката, че при изследването в нейната проба А от 1 август се установява наличие на methoxy polyethylene glycol-epoetin beta (CERA), което е eryrhropoiesis-stimulating agent(ESA) – неспецифична субстанция от групата, забранена по Раздел S 2.1.1 от Списъка на WADA (известна още като „пептидни хормони и хормони на растежа“). Поискано е отварянето на проба Б и въз основа на това Силвия Дънекова е с временно спрени права. Изследването на проба Б потвърди резултата от проба А."

Каква е процедурата?

Според специални Правила за Олимпийските игри, при допинг случаи, има назначен Панел от съдии на CAS (Спортния арбитражен съд), който заседава в града-домакин. Именно този Панел трябва да реши за отнемането на акредитацията на Дънекова от Олимпийските игри и да предаде случая за налагане на наказание от IAAF (Международната асоциация на атлетическите федерации - ИЛИ Международната федерация по лека атлетика).

В случая на Дънекова, срокът в който тя има право да даде позиция пред Панела на CAS в Рио де Жанейро, както е описано и в писмото на олимпийската ни делегация е 09:00 ч. местно време в Рио на 12 август. След това ще стане ясно за отнемането на акредитацията.

Освен това съгласно Антидопинговите Правила, всеки случай се счита за конфиденциален, до приключване на горната процедура и затова е малко вероятно някой да говори официално с подробности преди това.

Припомняме, че според програмата сериите в коронната дисциплина на българката започват на 13 август. Тя пристигна в селото на спортистите в Рио с първата ни група олимпийци на 26 юли.

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?