Бойко Борисов определи издигането на Цачева като грешка

10 ноември 2016, 08:42, Категория: Политика добавена от Симона Каменова
 • Добави в Svejo

df4734e5d575ea53a21c4626d2c480f6.jpg

"Старахме се много, но грешката за този резултат е изцяло моя". Това заяви по бТВ премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по повод второто място на кандидатката им за президент Цецка Цачева на първия тур на вота след номинирания от БСП ген. Румен Радев, пише inews.bg.

"Грешката ми е, че търсех най-знаещия човек, а не най-харизматичния. Исках всеки да си стои на местото, а не да го сменям. Фандъкова беше избрана преди година за кмет. Партията очакваше аз да стана кандидат за президент, след това – Фандъкова, Томислав Дончев, Митко Николов. Винаги съм бил честен с моите хора. Не искам да обидя никого в Европа, но ако гледаме в Европа, Цачева е много по-симпатична от редица премиери. Много по-подготвена от Радев е Цачева", сподели лидерът на ГЕРБ. И призова в неделя всички дясно мислещи хора да подкрепят кандидатката на ГЕРБ срещу левия избрланик за държавен грава..

"Очаквам в неделя хората да преценят кой е най-подготвен. За мен Цачева е по-подготвена", каза още той. И призна, че това било също и наказателен вот срещу управлението.

Все пак Борисов обвини за лошия резултат медиите. "По време на кампанията медиите бяха срещу нас – от сутрин до вечерните шоу програми, карикатуристи – всички", каза той. И призова Слави Трифонов най-накрая да си направи партия.

"Аз съм си направил изводите за мен. Снощи до късно се карах на доста от кметовете, на дейците на ГЕРБ, които се опитват да плашат, че като не е ГЕРБ и не е нашето правителство, ще е страшно. Референдумът го направихме заедно с изборите, концертът им го разрешихме на "Орлов мост". За мен беше важно какво ще каже народът. Не с това кой е предложил този референдум. Би било груба грешка за 13 000 или повече гласа да се захващат в ЦИК", каза премиерът.

Министър-председателят смята, че тъй като над 3 милиона души са гласували по трите въпроса в референдума на Слави за изборните правила, то те би трябвало "да бъдат пуснати", макар и да не достигат само около 13 хиляди гласа.

Единият от въпросите, за който са гласували повечето избиратели, е намаляване на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лев. По този подо лидерът на ГЕРБ заяви, че "е създал партията си без един лев". "От днес нататък ГЕРБ ще работя за 1 лев на глас. След като 3,5 милиона души искат това, ние ще работим за това. 120 депутати и по 1 лев субсидия", декларира Борисов.

"Не спя преди среща с Ердоган, разговори с Путин или Кери. Ако някой мисли, че властта е нещо лесно, да дойде да види. ГЕРБ може да работи без пари, така както сме започнали, така можем да работим без пари. Искам да обещая, че като Трифонов влезе в парламента, ще започнат да искат пари. След като не можахме да обясним на хората, сега трябва да спазим техните искания, да приемем въпросите в референдума. Грешката е моя – след като 3,5 милиона го искат, значи грешката е моя. След като гласовете са пуснати в урната, значи трябва да се броят. Дали ЦИК ще го признае или не - няма значение. Политическите партии ще го приемат като закон", отсече министър-председателят. 

Лидерът на ГЕРБ оправда първия изборен провал на партията си и с коалиционните партньори в управлението – Реформаторския блок и Патриотичния фронт. По думите му много симпатизанти на ГЕРБ са се отрекли от тях заради компромисите, които е бил принуден да прави в името на стабилността в управлението.

"Симпатизантите на ГЕРБ и хората ужасно бушуваха за това, което правехме в последните две години, което беше зле за ГЕРБ, но беше добре за хората. Склонихме пред Патриотите да бъдат по-малко секциите зад граница, за да няма промени в правителството. След това обаче Реформаторите предявиха исканията си. Айде и с тях да се съобразим! Започнахме реформите и в образованието и те започнаха да не ходят в парламента… А в ГЕРБ бушуваха. Загубихме много лекари, учители, които смятат, че там не ни е добра политиката.

Борисов обясни още, че "хората са го помолили" да не подава веднага оставка след загубата сна ГЕРБ на първия тур. "Събрахме се и хората ме помолиха и аз им казах" "Ддобре, за една седмица нищо не ме бърка. Не е честно към Цачева да я оставим сама и да отива на втори тур. Тази седмица нищо не значи. Така или иначе, при оставка президентът ми дава една седмица и пак ще даде мандат на най-голямата партия – ГЕРБ", коментира премиерът.

Относно оставката, той призна, че "ще му бъде мъчно, ако си объркаме държавата". И призова: "Нека да мислим, защото ако през 2017 г. държавата не е спокойна, по-добре да се откажем от председателство, което трябва да поемем 2018 г."

Борисов се оплака, че "е недооценен". "Мислех си, че като фекалиите в Черно море ги пречистихме и ги вкарахме в станциите, това ще е добре", каза той в подкрепа на тезата си, че "не е трябвало да прави много неща, които хората не са оценили".

По отношение на кандидата за президент на БСП Борисов смята, че "Радев поема ангажименти, за които няма правомощия". "Нека да видим резултата в неделя. Мисля, че той ще е друг. Когато той дойде при мен, поиска няколко неща – нека каже, че нещо, което поиска, не сме го направили. Да каже дали аз като премиер съм удържал на думата от нашия разговор", сподели лидерът на ГЕРБ.

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?