Осъдиха бившия кмет на Видин на 5 години затвор

10 декември 2016, 08:01, Категория: Видин добавена от Таня Димитрова
 • Добави в Svejo

f1743f1abc229d5c75883c59026525c9.jpg

Бившият кмет на Видин Румен Видов е осъден на 5 години затвор за длъжностно присвояване, съобщиха от прокуратурата.

Той беше кмет от 2007 г. до 2011 г. През това време възложил охраната на почти всички имоти на общината, както и два други, видинската фирма "Марина интернешанъл" ЕООД. Тя е с управител Кочо Кочев и Милена Миланова, негов пълномощник, пише legalworld.bg.

Видов, Кочев и Миланова се познавлаи от години и били в близки отношения. Освен това, бащата на Миланова бил назначен от Видов за кметски наместник на село Долни Бошняк, а бащата на Кочов работил в общинската администрация.

В края на 2008 г. кметът без обществена поръчка сключил първите договори с "Марина интернешанъл" за "денонощна невъоръжена охрана". Сред обектите били парк "Нора Пизанти", Спортен комплекс – Видин, Гребна база, както и необщинските - музей "Кръстата казарма" и Еврейска синагога. Цените по договорите били от 1000 лв. до 1250 лв. на месец.

През следващата година пак без обществени поръчки на фирмата били дадени за охрана и Крайдунавския парк - от колодрума до крепостта Баба Вида, парковете Рова и Владикина бахча, гробищните паркове и Централният общински пазар.

За всички обекти договорът бил за 8 200 лв. на месец без ДДС и бил сключен за половин година.

Освен това от прокуратурата обясняват, че в продължение на година и половина "Марина Интернешанъл" не е охранявала нито един обект. Фирмата наела първите трима охранители едва през януари 2010 г. и то на 4-часов работен ден. Няколко месеца по-късно били назначени още петнадесет служители, отново на четиричасов работен ден, но три от договорите били прекратени още същия ден, а другите четирима служители били освободени до два месеца. "Всичко това потвърждава абсолютната липса на кадрова обезпеченост на дружеството да извършва дейността, за която е сключила договорите за охрана", посочват от държавното обвинение.

И допълват: "Сключването на договорите, без да се спазват нормативните разпоредби на Закона за обществени поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки с определена фирма, без да се провери кадровата обезпеченост на същата и без да се изискват от Община Видин гаранции по изпълнението на услугата и без конкуренция, сочи на предварително направен избор на фирма".

За времето на действие на договорите Миланова издала 196 фактури от името на "Марина интернешанъл", в които документирала неверни обстоятелства. След издаването им ги представяла в счетоводство на Общината за изплащане, което ставало своевременно, независимо от забавянията на други плащания към други доставчици на институцията.

"От свидетелските показания се установява, че когато бившият кмет искал да се плати нещо, не е имало никакво значение какво е мнението на счетоводителя или на финансовия контрольор, които на практика били зависими от него като техен работодател. Общият размер на изплатени суми от Община Видин на "Марина Интернешанъл ЕООД по всички договори е 224 010,75 лева, а неизплатените задължения към фирмата до 03.11.2011г. възлизат на 123 180 лева", посочват от прокуратурата. Доказателства по делото сочат, че това са били фиктивни договори, сключени с цел присвояване на средства от бюджета на общината.

Освен Видов по делото подсъдими по делото във Видинския окръжен съд са Миланова и Кочев. Тя е осъдена на 4 години и половина затвор, а неговата присъда е условна - 3 години с 4 години изпитателен срок. 

Присъдите може да бъдат обжалвани пред Софийския апелативен съд. 

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?