София е най-лошата столица за живеене в целия ЕС

15 март 2017, 07:40, Категория: София добавена от Таня Димитрова
 • Добави в Svejo

d4b46fd9a47b1c0a93929daf207e18da.jpg

София е най-лошата за живеене столица в Европейския съюз, показва годишната класация на консултантската компания (Mercer’s) за качество на живот във водещите градове по света. Подреждането е преди всичко по критерии, с които се съобразяват компаниите, когато искат да започнат бизнес на ново място или изпращат в тези градове свои служители и преценяват колко и за какво да предвидят разходи за престоя им. Авторите изрично заявяват, че заключенията им не би трябвало да важат за преценка дали да се правят чуждестранни инвестиции или за се пътува с цел туризъм до анализираните градове, но редица от показателите няма как да не се отразяват на тези видове дейност, пише inews.bg.

България в компанията на Мароко и Парагвай

От анализираните 231 града българската столица е на 116-о място в компанията на Асунсион (Парагвай) и Рабат (Мароко). Най-близкият в класацията град от ЕС е Букурещ (107), а с най-добра позиция от Източна Европа е Прага (69). От съседните държави Атина е на 87-о място, Белград e на 138-о, а Скопие - на 168-о. Тази година Истанбул рязко е слязъл надолу в списъка от 122 на 133-а позиция най-вече заради проблеми със сигурността - няколко атентата и кръвопролитие покрай опита за преврат.

Класация изкарва София най-лошата столица за живеене в ЕС

Виена остава осма поредна година градът с най-високо качество на живота, като авторите на доклада оценяват, че 1,8 милиона жители на австрийската столица се радват не само на сигурност и добра работа, но и на богатото историческо и архитектурно наследство от Хабсбургската империя, културата на виенските кафенета, музеи, театри и опери, посочват авторите на класацията, цитирани от Дневник. Наемите и цените на публичния транспорт са относително ниски спрямо равнищата в другите западни столици. В първите пет попадат още два европейски града.

Сингапур – градът с най-добрата инфраструктура в света

За 19-та годишна класация състоянието на инфраструктурата е отделено в специален списък и там Сингапур е №1. За компаниите - но и не само за тях - е важно да има лесен достъп до транспорт, стабилни електроснабдяване и доставяне на питейна вода. За оценката се взимат предвид още телефоните и куриерските услуги, задръстванията, обхватът на международните полети от местните летища. Затова в тази категория следват Франкфурт и Мюнхен.

Повечето европейски градове запазват стабилни позиции спрямо 2016 г. с изключение на две имена - Брюксел и Рим. Белгийската столица слиза на 27-мо място заради тероризма, а италианската - на 57-мо заради системен проблем с извозването на сметта. Санкт Петербург и Тирана (заедно на 176), както и Минск (189) са най-ниско класираните представители на континента.

Лондон, Париж, Токио и Ню Йорк не попадат и в топ 30

Класация изкарва София най-лошата столица за живеене в ЕС

Класацията показва, че световни центрове като Лондон, Париж, Токио и Ню Йорк не попадат дори в топ 30. Те са изместени от повечето големи градове в Германия, скандинавските страни, Канада, Нова Зеландия и Австралия. Сингапур - най-високо класираният азиатски град, е на 25-о място. Сан Франциско под №29 е най-добре оцененият град в САЩ. В Африка най-удобният за чуждестранни бизнесмени е Дърбан (87) в Република Южна Африка.

Любопитно е, че Багдад е на дъното на класацията най-вече заради неспирните атентати и насилие. За сметка на това Дамаск, столица на разкъсваната от кръвопролитна гражданска война Сирия, е с 6 позиции по-високо.

Десетте критерия за класиране на градовете:

1. Политическа и обществена обстановка (стабилност, престъпност, законов ред и т.н.)

2. Икономическа среда (валутни регулации, банкови услуги)

3. Социално-културна среда (медии и цензура, ограничения на личната свобода)

4. Медицина и здравеопазване (медикаменти и услуги, инфекциозни заболявания, отходна канализация, сметосъбиране, замърсяване на въздуха и др.)

5. Училища и образование (стандарти и достъпност до международни училища)

6. Обществени услуги и транспорт (ток, вода, обществен транспорт, задръствания и др.)

7. Почивка и забавления (ресторанти, театри, кина, спортни и увеселителни места)

8. Потребителски стоки (достъпност на храна, вещи за всекидневието, коли и др.)

9. Жилища и настаняване (наеми и имоти, уреди за домакинството, мебели, поддръжка)

10. Околна среда (климат, природни бедствия).

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?