Епидемията от Морбили идва от Румъния, категоричен в здравния министър

21 март 2017, 09:27, Категория: Здравеопазване добавена от Симона Каменова
 • Добави в Svejo

0e193fe5cfeeb8f61a4bebb015849ec3.jpg

Трябва да се знае, че тази епидемия от Морбили тръгна от Румъния, обхвана и други държави. Морбили има и в Унгария, коментира служебният здравен министър Илко Семерджиев от кабинета "Герджиков" в студиото на bTV. В Италия и Великобритания болните от морбили са под хиляда, пише news.bg.

В България са регистрирани само 2 случая на възрастни и на едно дете, уточни здравният министър.

Около 92% е степента на имунизираност при нас. Най-сигурната среда срещу заболеваемост е когато над 95% от населението е имунизирано. Задължителният имунизационен календар не е случайност, каза Семерджиев.

Той припомни, че 24 деца са починали през 2009 година, когато имаше епидемия. Важно е децата да бъдат имунизирани, в среда на неимунизирани тази зараза се разпространява по-лесно.

Бедният живот не е причина за болестта, каза Семерджиев. Тази година е осигурена 155 хил. дози ваксини, има и резерв от м.г.

Докладът, който разкрива нередности в дейността на Фонда за лечение на деца, е от 2 декември 2016 година. Фактът, че се обсъжда в края на март 2017 година, показва, че нещо не е много наред в комуникацията. В последния ден на управлението си Петър Москов (здравният министър в кабинета "Борисов-2") е изпратил доклада в прокуратурата, заяви служебният здравен министър.

Смененият директор на Фонда - проф. Владимир Пилософ, не е център на неблагополучията, каза Семерджиев. Той е поставен в среда, където е могъл да взема решенията, които са му позволявали. Проблемът е в нормативния акт, каза Семерджиев и допълни, че е започнала процедура за обсъждане за промени на правилника, хората да не стават заложници как да се вземат решения.

Общественият съвет не е административен орган, трябва да се върне в сферата на консултациите. Медицината е наука по дефиниция и изкуство по практика, припомни той.

За случая с 9-годишния Байрям, който трябва да замине за трансплантация в Германия, Семерджиев каза, че е имало над 10 несъответствия в комплекта с документите му. 
Здравното министерство довърши работата на Фонда. Общественият съвет и директорът на фонда не бяха съобразили, че бабата на детето не е придружител, а е донор - т.е. друг пациент. Не бяха осигурили дори формуляр S-2 за втория пациент, каза Семерджиев.

Той повтори, че правилникът не позволява прецизна работа на Фонда. Тези, които са допускали нарушения, получиха своята публична критика, каза Семерджиев.

Смяната на Тодоров - беше оставен в борда на "Пирогов", незнайно защо реши да подаде оставка от позицията национален консултант. В болниците, където има прекомерно натрупване, ще има освежаване. Уволнения чухте ли да има, запита Семерджиев.

Пръстовият идентификатор дори не изпълни икономическите очаквания на Москов, каза Семерджиев относно спора за задължителното въвеждане на пръстовия идентификатор за прием в болниците. Истината е в отчета на НЗОК. Там се съдържат числата, останалото е говорене в публичното пространство, каза служебният здравен министър в отговор на думите на своя предшественик, който защитава въведения от него пръстов идентификатор.

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?