Видни юристи искат оставката на Цецка Цачева

15 юни 2017, 07:55, Категория: Политика добавена от Симона Каменова
 • Добави в Svejo

86b0894dca9e8a02482ba1d87f5631af.jpg

Известни български юристи поискаха незабавната оставка на правосъдния министър Цецка Цачева в петиция-отворено писмо. То е подписано от 16 адвокати и представители на академичната общност - от бившия български съдия в ЕСПЧ в Страсбург Здравка Калайджиев, преподавателя по право на ЕС Станислав Костов, преподавателя по гражданско право доц. Кристиян Таков, адвокатите Ина Лулчева, Емилия Недева, София Разбойникова, Николай Руневски, Георги Атанасов, Йорданка Бекирска, Динко Кънчев, Ивайло Костов, Симеон Стойчев, Петя Косева, Анна Гаврилова-Анчева, Даниела Екимова и Маргаргарита Калайджиева, пише legalworld.bg.

Петицията е отворена и към нея може да се присъединят и други юристи.

"От публичните Ви изказвания за състоянието и бъдещето на реформата на съдебната система и коментарите Ви за опитите на председателя на Върховния касационен съд да предизвика сериозното им обсъждане на най-високо равнище оставаме с впечатлението, че възгледите Ви за разделението на властите и тяхното взаимно възпиране, за върховенството на закона и независимостта на съда, изглежда, не съответстват в пълна степен на смисъла, който съвременното демократично общество придава на тези понятия", пишат юристите.

От петицията става ясно и какво ги е провокирало да се обърнат към Цецка Цачева с искане за оставката й като министър на правосъдието. Става дума за нейно интервю пред бТВ от понеделник, когато каза, че "ако иска промени, г-н Панов следва да се кандидатира за депутат".

"Считаме, че реформата на съдебната система е преди всичко вътрешен обществен въпрос, който засяга всички български граждани. Осигуряването на справедлив съдебен процес и върховенство на закона в Република България е процес, който не следва и не може да бъде политизиран или ограничен до мандата на определени лица, или управлението на една, или друга партия, защото гражданите на демократичните общества следва всякога да имат достъп до независим съд и закони, пред които всички са равни. Справедливостта, от която всички се нуждаем, няма политически цвят и не може да бъде осигурена само от законодателя в рамките на мандата на една или друга партия", се казва още в петицията.

Юристите напомнят, че всеки законопроект подлежи на задължително обществено обсъждане, каквито са и изискванията на Закона за нормативните актове. "Независимо от това дали споделяме конкретните предложения за промени, ние не виждаме кой друг, ако не съдиите, са компетентни да формират мнение и предлагат промени в тази област, както и да участват активно в обсъждането им. Намираме за крайно неуместно изказването Ви, че "ако иска промени, г-н Панов следва да се кандидатира за депутат", сочат юристите.

Те напомнят, че през 2016 г. Съдът в Страсбург осъди Унгария за нарушение на свободата на изразяване на бившия председател на унгарския Върховен съд – г-н Андраш Бака, поради реакцията на властите по изразени от него критики към предприетите законодателни реформи.

"В това решение ЕСПЧ подчерта, че "темата за функционирането на съдебната система е от обществен интерес и че дебатът по нея е защитен от чл. 10 от ЕКПЧ. Дори даден проблем да има политическа окраска, това само по себе си не е достатъчно, за да бъде обезкуражен съдия да прави изявления по въпроса. Нещо повече, предсрочното прекратяване на мандата на г-н Бака е имало безспорен "смразяващ ефект" и е можело да обезкуражи съдиите да участват в общественото обсъждане на законопроекти и да изразяват становище по въпроси, свързани с независимостта на съда". В резолюцията си от 17 май 2017 г. Европейският парламент се позова на това решение и изрази опасение за системна заплаха за принципите на правовата държава в Унгария, като призова Съвета да задейства чл. 7 от Договора за ЕС. Със съжаление констатираме, че тези обстоятелства като че ли не са били напълно осмислени", се казва още в отвореното писмо.

Юристите изтъкват, че ролята на министъра на правосъдието е да свързва изпълнителната и съдебната власт, а не да ги противопоставя, или да злепоставя представители на коя да е от тях, а ролята на Висшия съдебен съвет, който Цачева председателства, е да осигурява и защитава независимостта на съдебната власт, а не да пренебрегва мнението и достойнството на нейните представители.

На финала юристите казват, че публичните изявления на Цачева са несъвместими с функциите на министър на правосъдието и настояват за нейната незабавна оставка.

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?