Какво е влиянието на бързите храни върху децата

1 септември 2017, 08:02, Категория: Общество добавена от Таня Димитрова
 • Добави в Svejo

cf6b1e1fbbeb1f7170cd2304e4d885f9.jpg

Все повече се говори за вредата от готовите и бързи храни върху здравето ни.
След години употреба на храна, достъпна навсякъде, позволена за продажба, без указани ограничения за консумация, като количество или възрастова граница, свободно рекламирана, изведнъж разбираме, че тя е причинител на болести и е изключително опасна за здравето ни. Действително стряскаща новина, особено тогава, когато тази храна е евтина, бърза, удобна и много семейства разчитат на нея, пише dir.bg.

Модерните и готови храни, които превърнаха нациите в нации на бързото хранене, вече оказват своето отражение. Резултатите от навлизането им в ежедневието са сериозно негативни. Науката и медицината разкриват данни, че в дъното на много хронични заболявания стои именно готовата, пакетирана и бърза храна.

Какво е готова и бърза храна –  Това е рафинирана, преработена храна, която съдържа основно бяло пшенично брашно, рафинирана захар, трансмазнини / по етикетите се изписват като  растителни частично хидрогенизирани или хидрирани мазнини /, консерванти, оцветители, овкусители, подобрители, сгъстители, аромати, и т.н. Обикновено е пакетирана, като преди това е термично обработена  - изпържена или печена, понякога се предлага и в замразен вид. Заради евтините съставки и добавените химикали в нея, храната е евтина, удобна за консумация, чиста, в удобни опаковки, лесно преносима и трайна. 

Кои храни са готови, бързи и рафинирани – сладки и солени бисквити, солети, пици от бяло брашно, всички фабрикати и полуфабрикати, замразени пици, пържени картофки, бургери, хот-дог, подсладени млека, вафли, кроасани, крекери, чипс, понички, газирани напитки, захарни и шоколадови бонбони, шоколад, течен шоколад, сладолед, царевични пръчки със сол и мазнини, сухи пасти, и т.н. 

Децата и бързата храна – децата са просто влюбени в тези храни. Рекламната индустрия целенасочено ползва актуалните и любими на децата герои в реклами на такива храни и така влияе на децата и избора им. Когато по няколко пъти на ден децата виждат реклами по телевизията или докато играят в интернет, най-естествено е да бъдат привлечени от цветовете и героите и да поискат да опитат. И така се започва, докато се стигне до ежедневна консумация. Например анимационния герой батман яде определена храна и детето, ако иска да стане силно като батман, трябва да яде същото и т.н.  Децата, особено до 13-14 г,  е трудно да разберат здравните последици от храненето с такива храни, а и те изглеждат много апетитни и примамливи за тях. Има много научни доказателства, че такава храна, консумирана редовно, всъщност е пристрастяваща за децата, заради изкуствените подобрители на вкуса, оцветители, подсладители и др... Води до много хронични заболявания, затлъстявания, понижено самочувствие, намалява способността и желанието им да участват и да развиват спортни дейности. Децата, редовно консумиращи бързи и готови храни имат повишен риск от развиване на заболявания като затлъстяване, диабет тип 2 и депресия.  

Как влияе бързата храна върху децата

Енергия и концентрация

Начинът на хранене оказва силно влияние върху изграждането на навиците и способностите на децата да възприемат учебния материал. Те се нуждаят от енергия и храна за мозъка, а именно бързата и готова храна, богата на рафинирана захар, трансмазнини, консерванти и др., отнема от енергията им и лишава децата от възможността да се концентрират. Освен това липсата на енергия води и до нежелание за спорт и за активни дейности...

Риск от затлъстяване

Връзката между консумацията на готови и бързи храни и появата на надномерно тегло и затлъстяване /официално признато за болест/ е потвърдена от официалната наука. Според нея, децата консумиращи такава храна, приемат повече калории, мазнини, въглехидрати и в пъти по-малко хранителни вещества. Бързата и готова храна доставя само калории на тялото, без ценни хранителни вещества. Децата, редовно приемащи такива храни /над 2 пъти седмично/, имат много малко или почти нямат желание и апетит за естествени храни като плодове, зеленчуци и храна с фибри, като варива и зърнени култури.

Според публикувано изследване в списанието “Nature Euroscience” през 2010 става ясно, че бързите храни и готови продукти съдържат в себе си вещества, които влияят директно върху мозъка и водят до пристрастяване у консумиращите ги. Деца с надномерно тегло развиват висок холестерол и са застрашени от сърдечносъдови заболявания на по-късна възраст. Самочувствието и увереността също страдат при деца, консумиращи такива храни, а това води до депресия. 

Хронични заболявания 

Според Института по превенции в Америка всички експерти по темата винят бързата храна за ръста на хроничните заболявания при децата. В следствие на лошото хранене се наблюдава рязко спадане на възрастовата граница за поява на заболявания, които в миналото са се появявали у хора над 50-годишна възраст. Рафинираната и пакетирана храна според учените води до много висок риск от диабет тип 2, високо кръвно налягане и болести, свързани с нарушени функции на щитовидната жлеза. 

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?