Рецепти за посрещане на есента

11 септември 2017, 11:33, Категория: Кулинарни добавена от Симона Каменова
  • Добави в Svejo

690651d8148fbc72b7af6f1bae82aae3.jpg

Септември е месецът на изобилието – природата направо избухва в различни цветове и аромати. Златистите круши и дюли, натежалите от дъхаво грозде лозници, изкусителните горски плодове, навяващите носталгичен спомен за лятото морски дарове – как да не претворим целия този разкош във вкусни ястия! Предлагаме ви топ 3 предложения, които да изпробвате през този месец.

Морско ризото
Продукти за 4 порции
1 и 1/4 ч. ч. ориз „Арборио“
6 ч. ч. зеленчуков бульон
1 глава лук
4 с. л. зехтин
100 мл сухо бяло вино
8-10 листа пресен босилек
2-3 скилидки чесън
сол
бял пипер
500 г сварени скариди
1 ч. ч. грах от консерва
настъргано сирене „Пармезан“
1. Лукът се обелва и се нарязва на ситно. Запържва се в затопления зехтин, като се бърка с дървена лъжица в продължение на няколко минути. Прибавя се оризът, бърка се за около 4 минути. Сипва се виното и един черпак бульон. Бърка се, докато оризът поеме течността, след това се прибавя останалият бульон черпак по черпак. През цялото време се бърка, за да не залепне оризът за дъното на тенджерата.
2. Когато поеме цялата течност, се подправя със сол и бял пипер на вкус. Листата босилек се нарязват на ситно. Задушават се в малко вода и зехтин за 1-2 минути и се прибавят към ориза.
3. След това се слагат предварително счуканият или пресован чесън, скаридите и грахът. Разбърква се добре и се оставя за още 2-3 минути на котлона или докато скаридите започнат да побеляват.
4.Ризотото се сваля от котлона и се разбърква с настъргания „Пармезан“, докато той се разтопи.

Съвет
Морските дарове са изключително деликатни и при термичната им обработка трябва да се внимава. За по-щадящо готвене, което запазва натуралния вкус и полезните вещества в храната, изпробвайте Делимано Стоун Ледженд 2 в 1 тава и тенджера, изработена от естествени минерални частици от камък и титан, пише gotvetesmen.com.

Телешко по ловджийски с боровинков сос
Продукти за 8 порции
1 глава кромид
1 морков
1 кг телешко филе
1 връзка смесени зелени подправки
3 с. л. олио
600 мл червено сухо вино
3 глави воден лук
100 г масло
1 с. л. брашно
200 г печурки
2 с. л. боровинки
сол
прясно смлян черен пипер
1. Кромидът и морковът се почистват, нарязват се на дребно и се слагат в голяма купа. Прибавят се филето и ароматните подправки. Напръсква се с олио и се налива виното. Месото се маринова 48 часа, като 2-3 пъти се обръща.
2. За приготвянето на соса водният лук се почиства, нарязва се на дребно и се запържва до прозрачност в 25 г масло. Поръсва се с брашното и се разбърква с дървена лопатка. Сипва се маринатата и се подправя на вкус със сол и пипер. Задушава се без похлупак 20 минути. Сосът се сваля от огъня и се запазва топъл. Гъбите се почистват и нарязват на дребно. В тиган се разтопява 30 г масло и в него се изпържват гъбите за около 10 минути. Поръсват се със сол и пипер.
4. Месото се нарязва на 8 еднакви парчета и се запържва в останалото масло. Прехвърля се в тава и се залива със соса, в който са разбъркани боровинките. Прибавят се почистените и нарязани гъби. Ястието се задушава във фурна, загрята до 180 градуса, за 30 минути.
 
Съвет
Ако искате да приготвите ястието с по-малко мазнина, използвайте Делимано Стоун Ледженд 2 в 1 тава и тенджера. Покритието от камък и емайл гарантира готвене само с капка-две мазнина, без продуктите да загарят или залепват за повърхността на съда.

Щрудел с дюли и сушени череши
Продукти за 6 порции
1/3 ч. ч. сушени череши
1/4 ч. ч. бренди (най-добре кирш)
5 с. л. масло
2 дюли
1/4 ч. ч. кафява захар
1/3 ч. ч. натрошени орехови ядки
2 с. л. лимонов сок
5 кори за баница
1 с. л. захар
1. Загрейте фурната до 200 градуса. Залейте черешите с брендито и ги оставете да се напоят.
2. Загрейте в тиган две супени лъжици масло на умерена температура. Прибавете дюлите, обелени и нарязани на кубчета, и ги задушете за десет минути, като разбърквате от време на време.
3. Прибавете кафявата захар и бъркайте, докато започне да се карамелизира или още три-четири минути.
4. Смесете с ореховите ядки, лимоновия сок и черешите заедно с брендито. Бъркайте още две-три минути или докато течността се изпари. Охладете до стайна температура.
5. Разтопете останалото масло. Поставете една кора върху работната повърхност и я намажете с масло. Поставете и намажете останалите кори по същия начин, като запазите две чаени лъжички масло.
6. Разстелете плънката върху корите и ги навийте на руло. Сложете щрудела в тавичка, застлана с хартия за печене, и го поръсете със захарта.
7. Печете го до златисто около 20 минути. Оставете го да се охлади десет минути и го нарежете.

Съвет
Както за приготвянето на плънката, така и за изпичането на щрудела може да използвате Делимано Стоун Ледженд 2 в 1 тава и тенджера, защото този готварски съд може да се използва върху всякакви котлони (включително индукционни), така и във фурната. Приготвяната храна не залепва по гладката повърхност (почиства се лесно). 

  • Facebook
  • Svejo
  • Любими.ком
  • Pipe.bg
  • Dao.bg
  • Ping.bg
  • Dobavi.com
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • TwitThis
  • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?