Китай се бори ожесточено със смога

3 ноември 2017, 07:39, Категория: По Света добавена от Симона Каменова
 • Добави в Svejo

d559814e327a9be6ca717a33cdb14877.jpg

Китайските екологични служби изпращат екипи, които да инспектират фабрики в 30 провинции в страната, след като XIX конгрес на Комунистическата партия на Китай (ККП) прие борбата за "екологична цивилизация" и устойчиво развитие за свои ръководни принципи. Според Арчи Лиу от консултантската агенция MKT & Associates, която развива дейността си в китайския индустриален сектор, това ще означава затваряне на до 40% от фабриките в страната за зимния период. Това заявява Лиу в интервю за американското Национално публично радио (NPR), пише capital.bg.

Достигане на старите цели в последния момент

Причината за затягането на мерките през зимата е увеличаващото се недоволство от страна на китайци заради опасните въздушни замърсявания, които поглъщат големите индустриални градове през зимата. Освен това властите се стремят да достигнат петгодишната си цел за намаляване на въздушното замърсяване, която трябва да бъде постигната до края на годината.

Ефектът от действията на китайските власти ще има своите икономически последствия - според допитване до китайски икономисти от страна на Reuters очаква се леко забавяне на индустриалното производство през октомври и увеличаване на цените на изкопаемите суровини заради очакваното намаляване на добива. Най-засегнатите от мерките фабрики ще са стоманодобивните заводи и леярните. Очакванията на икономистите, с които Reuters разговаря, са цените на желязната руда и коксуващите въглища да се увеличат след това заради по-голямото търсене. Австралийски медии съобщават, че производството на въглища в страната е спаднало с 50% от септември заради намаленото търсене на китайския пазар.

Все още позитивна икономическа перспектива

Въпреки това увеличаващото се търсене на китайски стоки на световните пазари в предпразничния период и инвестициите на правителството в инфраструктурни проекти задържат очакванията за икономически ръст. Той се беше забавил леко през третото тримесечие на тази година, но съвпадна с очакванията. Брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна с 6.8% на годишна база, вътрешното потребление се е увеличило с 10.3% спрямо същия период на миналата година, макар и благодарение на фискалните и паричните стимули на правителството от миналата година. 

На конгреса на ККП миналата седмица беше взето конкретното решение концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ) в атмосферата да бъде намалена от 47 микрограма на куб. сантиметър през 2016 г. на 35 микрограма на куб. сантиметър през 2035 г. "Постигането на тази цел ще е много трудно", заяви китайският министър на екологията Ли Ганджи, цитиран от сайта на министерството, "и ние трябва да положим огромни усилия да я постигнем".

Как се чисти въздух по китайски

Мерките включват внезапни инспекции на заводите, глобяване и понякога обвинителни актове и задържане на отговорните за неспазването на екологичните норми лица. Пред New York Times директорът на Централния водещ офис по икономически и финансови въпроси Янг Уеймин заяви, че "лидерите и кадрите на областите, пострадали от екологично замърсяване, ще бъдат отговорни до живот". Чрез почистването на въздуха и ограничаването на замърсяващото индустриално производство властите се надяват да спрат и замърсяването на водите - друг сериозен проблем в страната.

Сегашните мерки не са новост - с различен интензитет те се прилагат от 2013 г. насам, но мащабът на налагането им от септември досега е безпрецедентен. Най-сериозната иновация произтича от това, че екологичното министерство само ще следи за прилагането на мерките, а данъчните служби на страната ще поемат отговорността за налагането и събирането на глобите.

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?