Убиецът на Виола призна вината си и получи по-ниска присъда

3 ноември 2017, 07:45, Категория: България добавена от Симона Каменова
 • Добави в Svejo

52b968a8a4c7f643629fd9c9bc476c49.jpg

Подсъдимият за убийството на Виола Николова – Стефан Станев, беше осъден само на  25 години затвор, след като призна пред съда вината си. Той трябва да изтърпи присъдата си при първоначален строг режим. По-рано днес Станев призна вината си и всички факти в обвинителния акт, след като месеци наред заявяваше, че не съжалява и е горд с постъпката си. Така започналото днес дело приключи само за няколко часа, пише inews.bg.

Прокуратурата поиска 30 години затвор за 29-годишния убиец на младата жена през лятото. По закон при пълно признаване на вина наказанието може да бъде намалено с една трета. Виола беше открита мъртва в края на юни в столичния квартал "Света троица”. Тя е била брутално измъчвана от приятеля си Стефан и убита от него поособено жесток и мъчителен начин.

Съдебният състав по делото за убийството на Виола Николова постанови присъда от 25 годинизатвор, но един отчленовете на състава е подписал присъдата с особено мнение, като се е аргументирал с това, че  трябва да е 30 г. Станев трябва да заплати и разходите по делото. До влизане на присъдата в сила той остава в ареста.

Близките на Виола посрещнаха с неодобрение решението на съда. Майката Райна Николова излезе разстроена от залата и не пожела да разговаря с журналистите, предаде news.bg. Братът на Виола попита къде е държавата и защо не може да намери причината за деянието. Той припомни, че имало документи и жалби и попита защо никой не се е самосезирал.

"Ако вашето дете беше убито, вие щяхте ли да приемете извинението?", недоумява бащата на Виола Валери Николов. Според брата на жертвата убиецът на виола не е бил искрен в извиненията си и се е държал като актьор в залата. Близките не са изненадани, че е направил самопризнания. Направило им е впечатление, че е с високо самочувствие и използва високопарни думи.

Бащата на Виола заяви, че ще обжалват и поддържат искането на прокуратурата за присъда от 30 г. Присъдата от 25 години затвор за Станев може да се обжалва в 15 дневен срок пред САС.

Адвокатът на Станев пък припомни вината на прокуратурата още преди убийството. Той заяви, че било добре обвинението да си върши адекватно работата, визирайки жалбите срещу Станев, които са били неглижирани. В прокуратурата има много проблеми, констатира защитникът.

Съдът не допусна гражданските искове на родителите на Виола да бъдат разгледани съвместно с делото. Те са конституирани като частни обвинители и граждански ищци. Райна и Валери Николови искат 700 000 лв. за причинени неимуществени щети.

Припомняме, че жестокото убийство бе разкрито на 26 юни тази година. Убиецът Стефан Станев беше арестуван чак в Созопол. Експертиза установи комбинация от четири вида дрога в кръвта на убиеца. Станев убил Виола със стик за голф и с няколко ножа.

Преди да бъде убита 29-годишната студентка е подала 5 жалби за закани за убийство срещу обвинения Стефан Станев, но само по една от петте преписки е образувано досъдебно производство. На останалите четири жалби прокуратурата не е обърнала внимание и ги е завършила с отказ. Жалби срещу него е подавала и бившата му жена.

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?