Китай либерализира финансовата си система за чуждестранни инвеститори

14 ноември 2017, 08:37, Категория: По Света добавена от Симона Каменова
 • Добави в Svejo

bdef8b8aa528bfebf25c36a403c86ae6.jpg

Китайските законови регулации, ограничаващи собствеността на международните инвеститори в местни финансови компании, ще бъдат променени, като целта е да се либерализира финансовата система в страната, съобщава Reuters. Насърчаването на достъпа до мултитрилионната китайска финансова система ще засили присъствие на китайския юан на валутния пазар и ще позиционира Китай като важен международен финансов хъб в съответствие с амбициите на страната да измести САЩ като световен финансов лидер, пише capital.bg.

Новината беше обявена в петък от заместник-министъра на финансите Джу Гуаняо, едва ден след като американският президент Доналд Тръмп за пореден път призова Китай да отвори финансовите си пазари по време на разговорите с китайския си колега Си Цзинпин. Наред с предстоящите сделки между компании от двете страни лидерите обсъдиха и двустранните търговски взаимоотношения.

Регулациите

Промените в законовите регулации предвиждат разширяването на тавана върху собствеността на отделен инвеститор в китайска банка или компания за управление на финансови активи от 20 на 25%. Новите регулации включват също увеличаването на максимално допустимия дял на чуждестранна собственост в китайски застрахователни компании и брокери на фючърси и ценни книжа от 49 на 51%, една малка, но съществена промяна, която ще позволи на международните инвеститори да взимат решения в местните компании едностранно.
Мерките влизат в сила веднага.

Причините

Настоящото облекчаване на ограниченията върху собствеността е резултат от продължителен натиск на западните правителства върху Пекин. В известна степен обаче новите финансови регулации са и в унисон с провежданата от китайското правителство и Китайската централна банка икономическа външна политика. Либерализирането на достъпа до китайските финансови пазари ще генерира сериозен приток на средства към страната и ще осигури достъпа на местните компании до западни производствени технологии чрез множеството партньорства.

Китай подхождаше изключително бавно и с голяма предпазливост към осигуряването на достъп на чуждестранните компании до местните пазари. В момента обаче в чуждестранни инвестиции в икономиката на Азия, които от години вървят на високи обороти, се усеща съществено забавяне, което в известна степен е най-сериозната причина представянето на новите финансови регулации да се осъществи толкова бързо. Постепенно китайското правителство ще бъде принудено да се откаже и от стриктния си контрол върху капиталовите потоци в страната, целящ да сведе до минимум изтичането на средства от страната, като същевременно стимулира чуждестранните инвестиции.

Дейността на чуждестранните компании във финансовия сектор на страната обаче все още е сравнително малка, докато съвместните начинания на западните инвестиционни банки с местни компании са принудени да оцеляват на един труден пазар срещу множество по-големи местни конкуренти. Въпреки това мнозина от тях вече са заявили готовността си да увеличат инвестициите си в Китай, ако получат пълен контрол върху проектите си в страната - желание, което вече е факт.

Според редица анализатори обаче новите законови регулации на собствеността са твърде малки и твърде закъснели. "Те звучат добре, но в действителност ефектите от тях ще бъдат минимални", обяснява Кийт Погсън, ръководител на екипа за финансови услуги в Азия към EY. "Ако сте международна инвестиционна банка, присъствието ви в Китай ще бъде по-скоро за франчайз мрежата ви, а не защото мислите, че ще спечелите много пари в Китай."

Пазарите все пак откликнаха положително на новината, като акциите на редица финансови компании в сферата на застраховането поскъпнаха значително.

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?