Икономическият растеж на Китай тласка вредните емисии до рекордни проценти

14 ноември 2017, 08:39, Категория: По Света добавена от Симона Каменова
 • Добави в Svejo

273cf30d839962cab476c252f8762548.jpg

По-силният икономически растеж на Китай тласка глобалните емисии на парникови газове до рекорден ръст през 2017 г., след като не се бяха повишавали от три години. Това е удар по надеждите, че е настъпил повратен момент в борбата с климатичните промени, пише Financial Times.

Доклад на Global Carbon Project прогнозира, че емисиите на въглероден диоксид от изкопаемите горива и индустриите ще се покачат с 2% тази година. Това увеличение се дължи до голяма степен на Китай и на развиващите се страни и показва отдалечаване от курса, зададен от парижкото климатично споразумение. Според него страните трябва да ограничат повишаването на глобалните температури до 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива. Учените обаче предупреждават, че съкращаването на емисиите, обещано от отделните държави, не е достатъчно, за да гарантира тази цел.

Далеч от парижките цели

"Емисиите следват това, което са обещали страните. Но това, което са обещали страните, не се доближава до изпълнението на парижките цели", казва Глен Питърс, съавтор на доклада.

Тазгодишното покачване е особено тревожно, тъй като следва три години на почти никакъв ръст на емисиите, въпреки че световната икономика нараства с постоянен темп. Миналата година емисиите не се повишиха макар и глобалната икономика да отбеляза ръст от 3.2%. Едно от обясненията е, че китайското икономическо забавяне в средата на това десетилетие е било по-ясно изразено в сравнение с официалните данни.

Докладът твърди, че "светът все още не е достигнал пика на емисиите". Според него изпусканият въглероден диоксид е намалял в 22 страни, които "произвеждат" 20% от глобалните емисии, но се е увеличил в 101 страни, на които се пада 50% от замърсяването. Китай вероятно ще отбележи скок от 3.5% в емисиите през 2017 г., а той играе жизненоважна роля в обръщане на глобалната тенденция.

Емисиите в Китай започнаха да се вдигат отново тази година, след като възстановяването на цените въглищата и стоманата миналата година доведе до по-общо икономическо съживяване. Настоящото покачване на китайските емисии потвърждава тезата, че официално непризнатото икономическо забавяне е довело до застой на изпускания въглероден диоксид както в страната, така и в света.

Наличие на съмнения

Климатични експерти приветстваха застоя в емисиите, посочвайки, че китайските ангажименти към парижкото споразумение са солидни. Според Financial Times обаче близката корелация между китайските емисии и икономическата дейност в Северен Китай поставя под съмнение твърденията, че едно авторитарно правителство може просто да предприеме курс към подобрение без външен надзор или структурни промени, които да намалят стимулите да се замърсява.

С увеличаването на емисиите Пекин поде инспекции и санкции на замърсяващите фабрики в Северен Китай. Но също така се съобрази с интересите на своята мощна въглищна индустрия, като позволи съществуването на централи за газификация на въглища.

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?