Управителят на китайската централна банка се оттегля

5 декември 2017, 07:43, Категория: По Света добавена от Симона Каменова
 • Добави в Svejo

3ec8e4f73514837e9d8e4fca2bacf308.jpg

Преди да се оттегли от поста управителят на китайската централна банка Чжоу Сяочуан защити стремежа си към реформи и отправи нови предупреждения за финансовите рискове пред страната, информира AFP, пише investor.bg.

Чжоу заема този пост от 2002 година, което го прави един от най-дълго управлявалите ръководители на голяма централна банка в света. Подобно на президента на Федералния резерв (Фед) на САЩ Джанет Йелън, той също ще напусне поста "скоро", както призна самият той през октомври, но без да посочва конкретна дата.

Китайската централна банка (People's Bank of China - PBOC), за разлика от Фед или Европейската централна банка (ЕЦБ), не е независима и мандатът на Чжоу зависи от ориентациите на управляващата Китайска комунистическа партия. 

Kитайският централен банкер, който владее добре английски и има голям опит в международните срещи, обаче си е изградил образа на привърженик на реформите, издействал през 2015 година включването на юана сред разчетните единици на Международния валутен фонд (МВФ), въпреки все още твърде регулираната му конвертируемост.

Изключително дискретен в сравнение със западните си колеги, Чжоу от два месеца прави все повече изказвания и отправя множество предупреждения. 

В авторска статия в изданието на комунистическата партия в. "Женмин жибао" миналата седмица той разобличи финансовите рискове - "многобройни, значителни, скрити, сложни, разпростиращи се и опасни" на фона на прекомерния китайски дълг.

Централният банкер остро разкритикува "крокодилите" и "зомби компаниите", оцеляващи на кредит, като призовава за втвърдяване на регламента срещу спекулациите и недобре регламентираните финансови продукти.


През октомври, докато се провеждаше конгресът за петилетката на комунистическата партия, той отправи многобройни предупреждения най-вече за опасността от спукване на спекулативните балони.

Колосалният дълг на Китай (държавен и частен) надвишава 250% от брутния вътрешен продукт (БВП) и продължава да нараства, предизвиквайки безпокойствата на рейтинговите агенции и на МВФ, които критикуват стимулирания чрез кредити икономически растеж.

Чжоу също има принос за тази тенденция - неговата институция от години води изключително гъвкава парична политика, инжектирайки обилно ликвидност във финансовата система.

Който и да го наследи на поста, пътят му ще бъде осеян с препятствия, тъй като евентуално смекчаване на финансовия контрол може да предизвика масово изтичане на капитали извън страната. 

За негов наследник се споменават Го Шуцин, ръководител на банковия регулатор, както и И Ган, заместник-управител на централната банка.

Не се очакват обаче нито революция, нито внезапно затягане на паричната политика, коментира анализаторът от Oxford Economics Луис Куджс. Според него, който и да бъде следващият управител, политиката му ще остане изцяло в ръцете на ръководителите на партията.

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?