Тайната на добрия пробиотик

21 март 2018, 08:16, Категория: Наука добавена от Симона Каменова
 • Добави в Svejo

aa414ef0899b0d42a71c838b76e96544.jpg

В какво се крие тайната на добрия пробиотик? Как да подберем най-подходящия за нас пробиотик? И защо трябва да използваме пробиотици от държавата, в която живеем? Това са важни въпроси, на които е добре да отговорим, за да може всеки един да направи своя правилен и информиран избор.

Знаете ли, че…

В организма на човек в зряла възраст има около 1,5 - 2 кг живи бактерии от над 1000 вида. Ключова роля за баланса и здравето играят представителите на млечнокиселите бактерии и бифидобактериите. Техният видов състав и количество са много динамични. Съвкупността от всички бактерии в чревния тракт бележат видово разнообразие, спрямо географския регион, начина на живот и хранене. На Балканите от векове млякото и млечните продукти са задължителен елемент от дневното меню. Българинът е консумирал кисело мляко, бяло саламурено сирене, кашкавал и извара от векове и е бил дълголетник.

История за българския пробиотик 

Микроскопичните организми, които населяват човешкото тяло и тяхната роля за функционирането му има дълга научна история. Руско-френският учен Иля И. Мечников, наречен още бащата на теорията за пробиотици, създава два труда още в началото на ХХ век. Обикаляйки из Балканските държави, той изгражда цяла научна теория за хранителните, диетичните и лечебните свойства на българското кисело мляко, показвайки за първи път сред учените връзката между храната, чревния баланс и здравето.

Мечников разглежда и въпросите за остаряването на човека и тясната му свързаност с храненето и микрофлората. След направени изследвания установява, че белтъчните вещества в дебелото черво загниват, ставайки токсични и вредни за човека. Те се абсорбират от организма и предизвикват промени в тъканите. В резултат настъпват старчески изменения при хората, които водят към ранна смърт. Мечников смятал, че вредното въздействие на гнилостните микроорганизми може да се премахне чрез постоянно заселване на лактобацили в чревния тракт и препоръчва българското кисело мляко като един от най-добрите начини да си ги набавим. Според него този продукт не само спира гнилостните процеси в червата, но съдържа и други вещества с благоприятни за човека ефекти. Иля събрал сведения за 36 страни и установил, че най-много столетници има в България – по четирима на 1000 души. Оказало се също, че повечето столетници са пастири, които редовно се хранели с кисело мляко. Така храната им доставя нужната доза полезни бактерии.

От поколение на поколение и от век на век 

Майката предава на своето дете първата доза от бактериите, без които не можем и впоследствие детето формира индивидуално разнообразие, което ще се променя и ще гарантира здравето през целия живот. Има данни от различни части на света, които доказват, че има разлики в състава на полезната чревна микрофлора, съответстващи с храната и географския регион. Затова една мултибактериална формула ще е по-ефикасна ако съдържа онези бактерии, които са от природата на даденото място, на което живеем, пише eva.bg.

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?