Филип Шавов и неговият ултра крос маратон

4 април 2018, 07:45, Категория: Спорт добавена от Симона Каменова
 • Добави в Svejo

27b7130c309acb6c021852308bc4654a.jpg

"Моят храм е планината – там отивам да се изповядвам", казва Филип Шавов. Oсвен че силно обича природата, той практикува всякакви спортове, организатор е на ултра крос триатлона "Лъвско сърце" и е преподавател по английски език по метода сугестопедия. За да съвместява всичко изброено, e в постоянно движение – или прекосявайки цяла София/България, или бягайки по пресечен терен извън града.

Единственото свободно време, с което разполага, за да ми разкаже за тазгодишното издание на състезанието, както и за специфичната кола, която му е нужна, за да обикаля из Странджа, е сега, на път. Ще му правя компания, докато тренира планинско бягане извън София, а автомобилът, който ще ни измъкне от столицата, е BMW X2. "Дизайнът е много атрактивен! - коментира веднага, щом го вижда Филип – истински се впечалих от двойната радиаторна решетка, която му придава силно излъчване и го кара да се забелязва отдалеч." Изчаквам известно време, за да му се налюбува.

"За мен е важно да разполагам с представителна кола, особено когато разговарям с различни спонсори за "Лъвско сърце". Един такъв триатлон се организира трудно и са необходими широка усмивка и чар, който да бъде подсилен от кола с характер."

Най-накрая потегляме, и то под звуците на немски хип-хоп. "Освен че сега се подготвям за ритъма на тренировката, си преговарям и немския, тъкмо изкарах второ ниво", обяснява ми Филип. Песните той пуска директно от смартфона си, който свързва с бордовия компютър на автомобила. "Звукът е много важен за мен, защото често прослушвам в колата музиката, която после ще пусна на моите ученици – по метода на сугестопедията езиците се учат чрез песни.

Тук виждам, че е заложена Harman Kardon система, затова и озвучаването е перфектно."

Докато се измъкваме от софийското задръстване, той се радва и на функцията Stop-and-Go, която му дава възможност да не скача постоянно върху педалите и така да не натоварва краката си още преди да е започнала тренировката. Трафикът най-накрая се разрежда и вече може да изпреварва останалите участници в движението.

"Хубаво ускорява този автомобил, още по-хубаво, че дисплеят му ми показва максимално разрешената скорост", смее се Филип.

Той тренира всеки ден. Обича да тича в софийския Ловен парк, около езерото Панчарево или на Витоша. "Много е важно формата на тялото да се поддържа. Тази година триатлонът ще се проведе чак на 1 септември и дотогава трябва да съм с отлична физическа подготовка." Има защо. "Лъвско сърце" включва 3 километра плуване в морето от плаж "Перла", в близост до Приморско, колоездене – 116 километра по пресечен терен в Странджа с 2200 м денивелация (под велосипедите състезателите са залепили храна, вода, изотоник, резервна гума) и най-накрая 21 километра планинско бягане. "Тичането на финала е велико – обикаля се целият резерват "Ропотамо", излиза се до Маслен нос, минава се покрай Бегликташ и Лъвската глава, откъдето има 360-градусова панорама към плажовете на север и на юг, за да свърши там, където е започнало - плаж "Перла". Филип минава цялото трасе по няколко пъти. "Повярвайте ми, трябва ми проходим и надежден автомобил като BMW X2 с неговите по-стегнати амортьосори..."

Но онова, което му прави специално впечатление, е салонът му: "Типично като за BMW е изработен комфортно за водача, има лумбални опори. Така, ако се лашкаме из Странджа и по офроуд трасета, няма да се налага да подскачаме пред волана", смята спортистът. Из планинския резерват може да има места и без обхват за мобилните телефони, но това не би трябвало да го притеснява, ако е с днешния ни автомобилен партньор, защото мрежовата връзка може да бъде подобрена чрез свързване към външната антена. За тази цел е предоставен Snap-in адаптер с функция за зареждане.

Покрай организацията на триатлона Филип пътува постоянно между София и Приморско дори в тъмни часове и му е важно да разполага с асистент, който да следи да не излезе от платното.

"Освен тази екстра ми харесва, че колата сама включва дългите светлини според насрещното движение, което е много удобно при дълго извънградско каране, и прощава на другите шофьори. А ето и че сега ме извести, че имам автомобил, влязъл в сляпата точка."

Вече по-спокоен, че движението не отнема толкова от вниманието му, Филип дава съвети за всички, решили да се пробват в триатлона: "Елате няколко дни по-рано, за да опознаете трасето. Носете си вода, защото Странджа не е Витоша и там няма чешми. Носете си и личните карти, защото е гранична зона." Тази година "Лъвско сърце" включва и минисъстезания за децата, както и всякакви съпътстващи забавления.

Спираме встрани от пътя, почти в гората. Филип иска да тренира бягане по горски пътеки, не по асфалт. При слизането ни от колата нещо алармира – оказва се, че е забравил телефона си в поставката за безжично зареждане между двете предни седалки, но автомобилът умно го подсеща.

Продължаваме нагоре: Бягане около София с Филип Шавов

Не се отказвам да му задавам въпроси дори докато обува маратонките – искам да даде и напътствия за ежедневното поддържане на добра форма, все пак идва лятото. "Всяка една тренировка включва задължителна загрявка, последвана от същината й, без значение дали е кардио, за техничност или бързина, и накрая се завършва с разтягане." Филип ни съветва винаги да спортуваме с приятел, защото е важно да има кой да ни стимулира в дните, когато ни мързи. "Тялото свиква на определен режим и не обича да пропуска тренировка. Ако някой път наистина не ви се занимава с нея, поне отидете на масаж – това е вид спортуване за мускулите." Друг негов съвет е да си купим въже за скачане и дори да разполагаме с минимално време – петнадесет минути, прекарани с него, ще ни свършат отлична работа.

Когато тръгваме обратно към центъра на София, той се качва в колата и бърза да продължи с подготовката си за часовете по английски, които му предстоят веднага след кратката ни авантюра със спорта. Не иска да се изтощава допълнително в натовареното градско движение, затова Head-Up дисплея отново влиза в перфектна услуга. Над волана той вижда имената на песните, с които ще преподава. Ще слушаме, докато не ме остави пред офиса ми. Няма нужда от сложни обяснения по еднопосочните улици на града - пак там, на дисплея, Филип вижда навигационната система, която му показва най-прекия път.

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?