За горчивия пелин

14 април 2018, 07:55, Категория: Кулинарни добавена от Симона Каменова
  • Добави в Svejo

7dd9fa24f4b95225180dab1e6cef7745.jpg

Пелин горчив
/Artemisia vulgaris/

• Употребява се главно при ястия от свинско месо, овнешко месо, печена гъска и патица, риби (специално змиорка) и др. Поставят се 1—2 пресни листчета или щипка изсушен пелин. 

• С пелин се подправят вина и ликьори. 

• Обикновено пелинът не се смесва с други подправки освен с лук, черен пипер и чесън.

• В готварството и хранителната промишленост етеричното масло не се използва. 

• Древните германи и келтите почитали пелина като "майка на всички билки". В периода на лятното равноденствие те се кичили с венци от пелин, за да се защитят от демони и вещици. 

• За пелина като средство, подкрепящо храносмилането, пишат древните лекари Диоскурид и Гален, пише gotvetesmen.com. 

  • Facebook
  • Svejo
  • Любими.ком
  • Pipe.bg
  • Dao.bg
  • Ping.bg
  • Dobavi.com
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • TwitThis
  • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?