Какво знаем за аспартама?

29 май 2018, 06:45, Категория: LifeStyle добавена от Симона Каменова
 • Добави в Svejo

de3a8f72df1655133e516bd94241ecac.jpg

Знаете ли всичко за аспартама?
Аспартамът е съставен от съединения с естествен произход


Аспартамът е нискокалоричен подсладител, който е много по-сладък от захарта. За постигането на сладък вкус в даден хранителен продукт е необходимо много малко количество аспартам, затова той обикновено се комбинира с други съставки, за да стане удобен за употреба.


Докато захарта е съставена от двата въглехидрата - глюкоза и фруктоза, аспартамът се състои от две свързани помежду си аминокиселини - аспарагинова киселина и фенилаланин. При разграждането му в тялото двете аминокиселини се разделят и при процеса се отделя малко количество метанол. Метанолът е вид алкохол, който е естествена съставна част на пресните плодове и зеленчуци, плодовите сокове и ферментиралите напитки.


Трите съединения - аспарагинова киселина, фенилаланин и метанол, се срещат в почти всички продукти с естествен произход, които консумираме - месо, мляко, сирена, плодове и зеленчуци. Количеството аспарагинова киселина, фенилаланин и метанол, което приемаме, ако употребяваме аспартам, е минимално в сравнение с това, което поемаме от други хранителни източници. Освен това за тялото ни няма значение дали те произлизат от естествени храни или от аспартам – то не е в състояние да различи оригиналния източник.

 

С какво помага аспартамът


Аспартамът помага за контролирането на теглото

При масовото зачестяване на проблеми с наднорменото тегло и затлъстяването намирането на начин за понижаване на приема на калории, без да се жертват вкусът и удоволствието от храненето, е от ключово значение. Нискокалоричните заместители на захарта като аспартама могат да играят важна роля за контролиране на теглото, когато са включени в балансирана диета, комбинирана с физическа активност.


Аспартамът е в услуга на хората с диабет

Аспартамът позволява на хората, страдащи с диабет, да се насладят на любимите си сладкиши и напитки, без да повишават кръвната си захар. Така той спомага за техния по-комфортен начин на живот и им дава шанс да не чувстват ощетени заради болестта си.

 

Аспартамът предотвратява развалянето на зъбите

За разлика от захарта нискокалоричните подсладители като аспартама не стимулират разграждането на киселини в устата, които могат да навредят на зъбите, пише gotvetesmen.com.

 

Аспартамът може да бъде част от здравословна диета

Дори да нямате здравословни проблеми, а просто да се стремите да поддържате здравословен начин на живот, може да замените част от захарта в храната си с аспартам. Така ще намалите значително приема на калории, а в същото време ще се наслаждавате на отличен вкус.


Аспартамът утолява жаждата

По-точно напитките с аспартам. Тъй като не съдържат захар, те не засилват жаждата като традиционните газирани питиета, а напротив - премахват усещането за жажда и сухота. 

 

Безопасен ли е аспартамът?


Научните доказателства преобладаващо подкрепят безопасността на аспартама дори в количества, които са много по-големи, отколкото обичайно консумираме. С над 200 изследвания, които потвърждават неговата безопасност, аспартамът е една от най-изследваните хранителни съставки /добавки в света и има дълга история на безопасна употреба.


Единственото изключение по отношение на консумацията касае страдащите от фенилкетонурия - рядко наследствено заболяване, което препятства правилното усвояване на основната аминокиселина фенилаланин. Само те трябва да избягват аспартама в хранителната си диета.

 

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?