В Брюксел не одобряват как Цветанов говори за ромите

29 септември 2010, 00:53, Категория: Екология добавена от Администратор
 • Добави в Svejo

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов е в Брюксел, за да обсъди с Европейската комисия трудностите около интеграцията на ромите


1f7d77c062217ca29b64c0502582f118.jpg

Говорител на Европейската комисия определи като неприемливо изявлението на българския вътрешен министър Цветанов пред в. "24 часа", че

ромската общност е инкубатор за генериране на престъпност.

Запитана дали една подобна оценка е приемлива за комисията, говорителката на европейския изпълнителен орган Пиа Аренкилде отговори лаконично: "Отговорът е не."

Цветанов е в Брюксел, за да обсъди с комисията трудностите около интеграцията на ромите.

"Трябва да се направи много сериозен анализ на проблемите с ромите, защото тези среди са инкубатор за генериране на престъпност.
последните 20 г. в различните неправителствени организации са влезли много пари, но нищо не е направено, само виждаме вече, че има ромски босове, които живеят в едни разкошни палати, а гетата на основната част от ромите се разширяват.

Тук пак има връщане на услуги, защото и в местните, и в парламентарните избори всеки разглежда ромите като възможна принадена стойност към резултата от изборите", казва Цветанов пред "24 часа".

Близо 150 български роми бяха изгонени от Франция от началото на годината, по данни на българското министерство на външните работи.

На антиромско шествие в София в края на миналата седмица националистическият Български национален съюз (БНС) обвини правителството и Министерството на вътрешните работи в "престъпно бездействие по отношение на ромите" и поиска оставката на Цветанов.

След среща с с евродепутата Карлос Коельо, докладчик на Европейския парламент за Шенгенското пространство, Цветан Цветанов заяви, че

"в момента България определено покрива критериите по Шенген".

Според него, България ще може да влезе в Шенгенското пространство през първата половина на 2011 г.

"Засега разглеждаме влизането си в Шенген по време на председателството на Унгария, което означава през март или април да бъдат приети България и Румъния. Това е нашето желание, но все пак други са отговорните фактори за окончателното решение," посочи министърът на вътрешните работи.

Цветанов посочи, че последната от седемте проверки за подготовката на България за Шенгенското пространство предстои през декември и ще разглежда готовността за въвеждане на Шенгенската информационна система.

Запитан дали по-малко подготвената Румъния може да отложи членството на България в Шенген Цветанов обясни, че двете страни работят в синхрон по изпълнение на критериите.

Ефективността на съдебната система в България остава проблем,

каза генералният директор на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ Никълъс Айлет след среща с министър Цветанов.

Айлет е изразил задоволство от подобреното сътрудничество с българските власти, но е поставил въпроса за необходимостта от подобряване на работата на администрацията у нас, за да има повече резултати от борбата с измамите и корупцията, предаде БНР.

"За да се предпазят финансовите интереси на Европейския съюз от измами и корупция, са необходими организационни и законови мерки, които да дадат възможност на администрацията и съдебните органи в България успешно да възпират, предотвратяват, разследват и наказват всички случаи на измами и корупция.

Конкретно ефективността на съдебната система остава проблем в България. Тя трябва да е независима, но и да върши работата си.

Вярвам, че българските власти в близко взаимодействие с ОЛАФ ще продължат да надграждат върху вече постигнатия напредък в това отношение", каза Никълъс Айлет, цитиран от кореспондентката на БНР.

Айлет каза още, че е много доволен от постигнатия в последно време сериозен напредък в сътрудничеството с българските власти - с министър Цветан Цветанов се разбрали да продължат да работят в тази посока.

В коментар на факта, че България е страната, където ОЛАФ разследва най-много случаи на злоупотреби с европейски средства, Никълъс Айлет каза: "Заключението, което аз правя от това, е, че ОЛАФ и българските власти работят много добре заедно. Това показва, че вашето правителство е твърдо решено да се справи с проблемите, и че ние работим заедно с него в тази посока. Бих бил много по-притеснен, ако нямахме разследвания в България".

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?