ГЕРБ губи ако слее местните и президентските избори

29 септември 2010, 00:58, Категория: Екология добавена от Администратор
 • Добави в Svejo

Има два почти симетрични лагера на хора, които одобряват или не одобряват партията на Борисов, казва социологът Васил Тончев в интервю за Наделина Анева от в. "Сега"


82dcb302a652b7228f9b202f5956d590.jpg

Васил Тончев е роден в София. Завършил е философия с профил социология в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като психотерапевт, бил е научен сътрудник в Института за изследване на младежта, след това в Националния център за изследване на общественото мнение като научен секретар. После създава собствена агенция "Сова-5", която след това придобива и търговската марка "Харис".

- Г-н Тончев, премиерът Бойко Борисов заяви, че Георги Първанов вече не е държавен глава, а политически субект, защото прави свой проект. Настина ли този проект сериозно застрашава ГЕРБ?

- Мисля, че ако има опонент, някаква перспектива в близкото бъдеще, това е именно групировка, която би възникнала около президента. Така че в това отношение премиерът е абсолютно прав.

- За последната година ГЕРБ успява ли да прибави някакъв електорат?

- Преди година подкрепата за ГЕРБ беше около 45%, сега е някъде около 40%, а може би и малко по-малко. Но това е съвсем нормално за изпълняваща властта партия, затова не смятам, че се е получил някакъв срив при тях. В прилични рамки те задържат своите симпатизанти.

Но това, което става, е, че тези, които не ги одобряваха, бяха около 9%, а сега са 40%. Т.е. има два почти симетрични лагера на хора, които одобряват или не одобряват ГЕРБ.

Тук проблемът е, че тези 40%, които не ги одобряват, не са припознали една единна алтернатива на ГЕРБ. Още няма политически субект, зад който те масово да са застанали.

... - Кои проблеми най-много притесняват хората, които не одобряват управлението на ГЕРБ?

- Безспорно икономиката буди най-голямото притеснение. Но има и други сектори с много тежки проблеми. На първо място е здравеопазването. Здравеопазването, финансите и икономиката - това са нещата, които ще решат успешността на мандата. Но това ще бъде след 3 г.

Това, което поддържа високия рейтинг, е дейността на вътрешния министър Цветан Цветанов. Харесват се Росен Плевнелиев и Мирослав Найденов, които направиха обещаващи неща или успяха да привлекат вниманието на електората.

- А добрите заявки на Анна-Мария Борисова успяват ли да повдигнат дори и с процент нейния рейтинг?

- Не. Положението е много тежко там от всяка гледна точка. И от специалистите, които са в здравеопазването, и от хората. Просто негативизмът е голям.

... - Може ли да се каже върху какви идеи е стъпила ГЕРБ, за какво се бори, какво може да я сплоти?

- Това, което ги сплотява, е ясно - солидарността, начинът, по който възприемат прехода. Това са безспорно социални искания. Най-вече искания за справедливост. Те са хора, които не са доволни от начина, по който се извърши всичко у нас. И на тази база тяхното искане е по-здрав социален и правов ред в страната. Това е патосът и той е морален.

- Какво значи да се създаде един нов политически проект и място за какви нови проекти има сега - ляв, десен, центристки?

- Да се създаде нов политически проект означава да можеш да накараш много хора да повярват в това, че имаш някаква перспектива, че можеш да водиш страната нанякъде. И нормалната ротация, както е във всички по-развити демокрации, е ляво-дясно. Това е засилване на икономиката и бизнеса и засилване на социалните елементи.

Макар да знаем, че нещата много се преплитат, нямат ясна диференциация. Но безспорно в България ще се наложи нов проект на този, който даде някаква по-добра икономическа перспектива за страната.

- Значи не е важен толкова лидерът, а по-скоро идеите, които ще роди този проект?

- Те се персонифицират. Тези идеи могат да бъдат прокарани от безспорен лидер, който се харесва от широката общественост. Затова БСП е малък мащаб за един нов ляв проект. БСП може би ще бъде най-големият субект в този евентуален проект, както разбирам, но безспорно няма да е водеща.

- А има ли място за нов десен проект извън сега съществуващите?

- Очевидно е, че в момента лидерите на "Синята коалиция" се разграничават от ГЕРБ. И основателно. Ако искат да имат своя идентификация, трябва да наложат други идеи - много по-успешни, в областта на финансите и икономиката. Мисля, че както ще помагат да се удържи във времето мандатът на ГЕРБ, така и ще търсят своя идентификация, по-различно лице. Обединението на "Синята коалиция" е донякъде успешно и е очевидно, че единството трябва да се развива, за да оцеляват...

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?