Води ли спирането на цигарите до напълняване

24 март 2014, 06:17, Категория: Здравеопазване добавена от Памела Балтова
 • Добави в Svejo

41ea24355a207bd4d0a2117d2b3ae8b6.jpg

Пушенето е вредно за здравето и джоба и не е нужно да разполагате със специализирано медицинско и/или икономическо образование, за да сте наясно с този факт. Ето защо всяка жена, която е достатъчно разумна да се харесва и недостатъчно разумна да пуши, се притеснява, че ако спре да прави второто, ще спре да прави и първото. Или, ако трябва да се изразя по прост начин, ще напълнее в резултат от отказа си от тютюнопушене.

Ще допусна, че щом четете този материал, вие сте пушачка, която обмисля да спре да бъде такава, пише jenite.bg. Поздравления за отличната идея! Лошата новина е, че повечето хора наистина напълняват след успешното отърваване от този отвратителен порок.

Средностатистически погледнато1, това се случва в рамките на първите 12 месеца от отказа от цигари и се изразява в около 4-5 допълнителни (може да са излишни, но може и да не са!) килограма. По-голямата част от това тегло се натрупва през първите три месеца след като сте загасили последната си цигара.

Да, обаче има и изключения от средната статистика. 16% от бившите пушачи, например, не просто отказват да напълнеят, ами напротив - те свалят килограми. Други 13% пък залитат в такава крайност, че успяват да натрупат повече от 10 килограма. Но нека се абстрахираме от тези цифри за момент и да погледнем върху механизмите, чрез които отказът от тютюнопушене може да доведе до напълняване.

От една страна никотинът има свойството да потиска апетита и в резултат от това немалко пушачки са с поднормено тегло. Тоест, спирането на цигарите позволява на апетита да се върне в нормалните си граници и на жената да нормализира теглото си, в което няма абсолютно нищо лошо. В този ред на мисли много бивши пушачки сочат новопоявилия се неутолим си глад като единствен виновник за тяхното напълняване, но истината е, че този фактор има едва частична, понякога незначителна, роля в процеса.

Никотинът разполага и с още едно свойство и това е способността му да действа като стимулант. С тази си особеност той кара пушачите несъзнателно да бъдат по-активни (физическа активност може да бъде дори нервното шаване на работното място) и в крайна сметка да горят повече калории.

Не на последно място, никотинът е в състояние да покачи естествения метаболизъм на тялото и да стимулира изгарянето на подкожни мазнини за енергия (липолизата, за привържениците на техническия жаргон).

Ето, че вече почти стигнахме до края на статията, а вие сте по-убедена от всякога, че отказването на цигарите е най-лошото нещо, което можете да причините на фигурата си. Позволете ми да ви разубедя. Изследванията2 са особено убедителни по въпроса, че ако се ангажирате с някаква форма на тренировъчна активност, това ще допринесе за дългосрочно нормализиране на теглото ви. При това ще го направи в много по-голяма степен от всяка една диета на този свят.

Нещо повече, качването на 4-5 килограма може и да не представлява здравословен риск, но пушенето със сигурност е такъв. Спирайки да пушите, ще си осигурите не само по-здраво сърце, но и по-ефикасно дишане, по-нисък риск от диабет, от рак, по-качествен сън, по-добър секс и повече спестени пари - и цигари, и от лекарства. Ето защо идеята е повече от добра и аз повторно ви поздравявам за нея!

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?