Министърът на образованието заяви: Тазгодишните матури бяха най-успешните

25 май 2015, 07:32, Категория: Образование и наука добавена от Симона Каменова
 • Добави в Svejo

bd368ad3e24c2363ea0cdf28e775274c.jpg

Министърът на образованието проф. Тодор Танев заяви, че тазгодишните матури, при които отново имаше изтичане на информация, като най-успешните до момента, пише inews.bg.

"Това бяха най-успешните матури от години насам, шумотевицата не беше подета от българската журналистическа гилдия и се надявам, че проверката, която се прави ще даде съвсем ясно каква е картината. От това по-добри матури отдавна не е имало. Мисля, че се постарахме наистина. Организацията беше максимално добре направена, грешки винаги има, но това биха били изолирани случаи.

Явиха се хиляди ученици, важното е, че мина спокойно, а и това е първата година, в която ние успяхме да затегнем малко повече дисциплината.Три пъти повече са тези, които са хванати в измама, в преписване, в колкото максималния брой на хванатите в една от последните години", каза проф. Тодор Танев пред БНР.

Припомняме ви, че вечерта преди изпита изтече информация, ще се падне Пейо Яворов, което и се случи. Освен това дни преди матурата журналисти успяха да си купят отговорите за теста и ги получиха SMS-и часове преди самата матура.

Въпреки проблемите в образованието, министър Танев заяви, че нашето образование е на ниво:

"Нашето образование е още съвсем на ниво, независимо от това какво е мнението за него. Фактът, че толкова много българи излизат в чужбина и се държат чудесно там като учени, като студенти и какво ли не още. Има ред проблеми, разбира се и ние тези проблеми трябва да ги разглеждаме като натрупани за много години, не може с магическа пръчка всичко да стане наведнъж. Важното е, че сме започнали най-голямата реформа в момента, а именно от просвета да превърнем образованието като ковачница на просветени професионалисти във всяка една област. Това е новото като за 21 век", категоричен е просветният министър.

"Казано с по-прости думи, учебното съдържание в учебниците трябва да се промени радикално. Затова много държим на новите образователни стандарти, които ще последват новия закона за училищното образование да бъдат направени по начин, който да съответства на стремежите на цялото ни общество. Що се отнася до връзката с живота, която сега вече е основна, нещо, което е липсвало над 100 години, ние пускаме българския бизнес, българската наука да сътрудничи на образователната сфера в правенето на учебните програми и т. н. Т. е. ние ще имаме паритет с тях, няма да е единствено министерството и образователната система, която да се намесва и да диктува на живота, по-скоро ще става дума за един диалог между всички. – работодатели, профсъюзи, местни ръководства, общественост, родители , неправителствени организации с министерството и организирани от министерството да правим тези нови стандарти.

4-степенната т.нар. наскоро образователна система, която да допълни 2-степенната, която имаме в момента, училищно и висше, да бъде допълнена и с много добро професионално образование, да възстановим това, което имахме в миналото и да го направим още по-добро, плюс центровете на върхови постижения, но още повече клъстерите, които обединяват производство и технологии, и иновации", допълни проф. Тодор Танев.

Той коментира и изследването на УНИЦЕФ, според което 22% от младежите у нас нито учат, нито работят.

 

"Надявам се, че след като новият закон излезе, след като напишем новите стандарти и излязат нови учебници, след като въведем информационните технологии, започвайки от Северозападния край. Надявам се, че ще имаме много по-решителни крачки в посока на подобрение на нашата образователна система", заяви министърът, като допълни, че новите стандарти ще върнат децата в училище. 

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?