Москов срещу рекета в болниците

17 юни 2015, 07:23, Категория: Здравеопазване добавена от Симона Каменова
 • Добави в Svejo

33db2a22446d59956ad60d476342b43b.jpg

При системни оплаквания на пациенти от болници за некачествено медицинско обслужване Здравната каса ще има право да им спира финансирането им или да не им разплаща за проведено лечение, докато не приключи проверката на жалбата. Санкцията ще се налага, ако в рамките на 6 месеца в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) постъпят три жалби от различни пациенти, недоволни от получените здравни грижи и лечение.
Ако здравно неосигурени лица искат да възстановят пациентските си права за безплатно лечение, ще трябва да платят на касата дължимите вноски за 5 години назад, което е с 2 години повече, отколкото се изисква в момента.
Това решиха депутатите с окончателно приетия на второ четене Закон за здравното осигуряване. Народното събрание проведе извънредно заседание днес, на което в продължение на над 8 часа парламентаристите дебатираха по реформаторските предложения в закона на здравния министър д-р Петър Москов.
Той обясни от трибуната, че на базата на мнението на пациентите, което е особено важно, НЗОК ще има право да прекратява договори с лечебни заведения. За да се избягнат доносите и немотивираните оплаквания, пациентите трябва да отговарят на конкретни въпроси в жалбите си от получените здравни грижи, които обаче тепърва ще се уточняват, посочи министърът. Лечението на социално значими заболявания ще е 100% безплатно, пише novinite.bg. Здравната каса вече ще финансира лечението на българските граждани по два пакета – основен и допълнителен, решиха още депутатите. Първият пакет ще включва основни заболявания, от които страда населението, водещи често до смърт и инвалидност – инфаркт, инсулт, сърдечно-съдови и неврологични заболявания, всички видове и др. По този пакет всички здравноосигурени лица ще получават незабавно и напълно безплатно лечение, без да доплащат и стотинка.
Във втория пакет пък ще влизат хронични заболявания, чиято медицинска интервенция все пак подлежи на изчакване, без това да коства здравето и живота на пациентите. Във втория пакет се предвиждат и листи на чакащите. Ако искат веднага да бъдат лекувани в болница, хората ще доплащат част от медицинските процедури, но не на ръка в болницата, а чрез здравни фондове.
Заболяванията в двата пакета ще се уточняват всяка година от министъра на здравеопазването в срок до 31 октомври. Болестите в основния пакет подлежат на уточнение.
Острието на БСП Мая Манолова отправи забележки почти по всички текстовете в закона и удари рекорд от близо 3 часа престой на парламентарната трибуна. Социалистката с юридическо образование показа завидна активност и познания по здравните въпроси. Тя възрази на предложението на министъря да определя списъка на болестите в основния пакет. Според нея това е огромна отговорност, с която трябва да се натовари парламентът.
"Тези пакети ще ви изядат кариерата и главата", предупреди тя Москов. След което многократно отправяше послания и закани към него, че наистина е сериозно притеснена за неговото медицинско и министерско бъдеще.
Като истински социалист, загрижен за бедните, Манолова се възпротиви на новия метод за финансиране от касата по два пакета. Това щяло да доведе до още по-голямо класово разделение, смята тя и колегите й от левицата и ДПС. 
"Г-жа Манолова е против, защото се лекува качествено и безплатно в правителствена болница от години, а моята майка ще е доволна, защото сега си доплаща в Пета градска болница", контрира Москов.
Лошо обслуженият пациенти може да "съсипе" болницата
С нови текстове в закона, одобрени в пленарна зала, се дава възможност на пациентите, които са недоволни от получената медицинска грижа, да се оплачат пред Здравната каса. Това предвижда нова система за проучване на удовлетвореността на пациентите от медицински дейности, свързани с оказаната им здравна помощ, от лекарствени продукти, медицинските изделия и диетичните храни за специални медицински цели, заплащани по линия на Здравната каса, съгласно методика, одобрена от Надзорния съвет на НЗОК.
Задължително осигурените лица имат право да подават жалби пред директора на съответната Районна здравна каса, когато не са удовлетворени от медицинските дейности, свързани с оказаната медицинска помощ.
В жалбата ще се посочва най-малко едно от следните основания: отчетна, но неизвършена медицинска дейност, качество на медицинската помощ, което не съответства на критериите за качество, определени в националните рамкови договори, отказан достъп до медицинска документация, получени от изпълнител на медицинска или дентална помощ суми без правно основание.
На възраженията на депутатите министърът изтъкна, че най-висока санкция - спиране на финансирането на болницата, ще се налага при измама от страна на болницата - с отчетено непроведено лечение и взети неправомерно пари от пациент. Жалбата ще може да се подава по електронен път, а в рамките 30-дневен срок пациентът трябва да получи отговор от касата.
"Това е причина касата да спре в рамките на месец плащането за извършеното лечение на болницата, да направи проверка и когато се установи нарушение, от това да произтече санкция към съответното лечебно заведение, където са се държали грубо с вас”, обясни Москов. От ДПС пък допуснаха, че е възможно да има и неоснователни жалби, затгова предлагат министъра да определи ясни критерии.
Държавата вдига с 5% годишно здравните вноски на деца, студенти, пенсионери, бедни и чиновници
Депутатите приеха още към 2026 г. държавата да изравни дравните осигуровки на децата до 18-годишна възраст, студентите, пенсионерите, енергийно бедните, затворниците, бежанците и държавните служители с вноските на самоосигуряващите се. Това ще става постепенно, с по 5% годишно, което ще отнеме период от 10 години.
От 1 януари 2016 г. процентът ще се увеличава от 50 на 55% и така до достигане на 100% от минималния осигурителен доход след 10 години. Депутатите отхвърлиха искането на ДПС още от догодина държавата да поема 60% от вноската, а размерът да расте с по 10% годишно на същите групи, чието здравно осигуряване поема.
Здравният министър д-р Петър Москов изтъкна, че за първи път правителство дава ясен график, по който да се увеличава делът на държавата в осигурителната вноска за тези лица, докато се достигне пълния размер.
Опозицията опитва всичко, за да провали здравната реформа
След като миналия петък групите на ДПС и БСП бламираха работата на Народното събрание, на което трябваше да се гледат важните закони за горите и здравното осигуряване, днес сутринта опозицията отново опита да провали заседанието. Лидерът на БСП Михаил Миков поиска проверка на кворума, а след това депутатите от левицата и ДПС напуснаха залата. Пред журналисти той призна: "Нито един текст от този закон не трябва да бъде приет без мнозинство. Ще има искане за поименна проверка на кворума, искане за почивки и всичко останало от менюто ан ГЕРБ", закани се председателят на левицата.
Опитът на опозицията обаче не успя. След преброяването в залата присъстваха 129 депутати при необходими 121, за да продължи разглеждането.
Към края на дългия пленарен ден Мая Манолова демонстрира "тънкото" си чувство са хумор, като предложи ГЕРБ да възстанови на НЗОК взетите от бившия министър на финансите Симеон Дянков здравни вноски в размер на 1,4 млрд. лв. преди 3 години. Ако това не бъде направено, парламентът да спре здравното осигуряване на сегашния финансов министър Владислав Горанов, на председателя на парламента Цецка Цачева и на шефа на бюджетната комисия Менда Стоянова. "Замислям се дали да не включа и премиера Борисов", заяви социалистката с усмивка на уста. Естествено, председателят на Народното събрание Цецка Цачева не взе под внимание предложението.
След 9 часа разисквания, след 21.00 часа, депутатите най-накрая приеха Закона за здравното осигуряване.

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?