9 мита за компютърните вируси

4 август 2015, 07:46, Категория: Интернет добавена от Симона Каменова
 • Добави в Svejo

e871fe52b6076e8c7851b84eda28b673.jpg

40% от компютрите у нас са заразени с някакъв вид зловреден софтуер, пише econ.bg. Това сочат данни на българската компания за компютърно обслужване XYZ. Специалистите събраха най-големите митове за вирусите, в които вярваме.

Мит 1: Имам инсталиран антивирусен софтуер, моят компютър е защитен

Това е една от най-често срещаните заблуди, свързани с антивирусните софтуери. Вирусите също са част от код или софтуер, точно като вашата антивирусна програма.

Въпреки че работят от двете страни на завесата, създателите и на двата продукта имат завидни компютърни умения. Антивирусните програми се развиват и обновяват, но вирусите също го правят. Така наличието на едното не ви гарантира предпазване от другото.

Мит 2: Моят компютър е в безопасност, защото аз редовно актуализирам моята антивирусна програма

Вирусите се разпространяват по-бързо и от горски пожар. Много от тях са създадени така, че да подвеждат приложенията за сигурност.

Между създаването на нов вирус или нова подобрена версия на вече известен вируси и обновяването на антивирусната програма със съответния ъпдейт минава известно време. Понякога това време е дори няколко седмици, в които вирусите могат да свършат работата, за която са създадени.

Мит 3: Не използвам интернет на моя компютър, така че няма шанс за заразяване с вирус

Интернет не е единственото място, от където вашият компютър може да се зарази с вирус. USB памет, CD, DVD и други популярни преносими устройства също разпространяват вируси.

Те могат да присъстват също в някои приложения, игри или файловете, които използвате, дори ако те са взети от надеждни източници.

Мит 4: Антивирусната ми програма откри вирус. Трябва да го изтрия

Не всички файлове, определени от вашата антивирусна програма като "заразени", са непременно такива.

Понякога се получават фалшиво-положителни резултати за определени файлове и не можете да бъдете сигурни дали "заразеният" файл е такъв наистина.

Мит 5: Моят компютър е в безопасност, ако не тегля нищо от интернет

Разбира се, свалянето на файлове от ненадеждни източници увеличава риска за заразяване с вируси, но това изобщо не е единственото нещо, което го поставя в риск.

Има много други начини, чрез които вашият компютър може да се зарази с вирус, дори и при наличието на добро антивирусно приложение. Като спама в пощата ви или порно и хазартни сайтове, при които един погрешен клик може да причини сериозни щети.

Мит 6: Моят компютър работи бавно, трябва да е заразен с вирус

Когато компютърът ви се зарази с вирус, той може да работи по-бавно, но това не е единствената причина, поради която може да е бавен.

Може да има друга причина, като например прекалено много стартирани програми или отделна програма, която използва много памет или процесорно време.

Мит 7: Нямам нужда от антивирусна програма

Хората, които се опитват да създават вируси, а също и тези, които създават програми срещу тях, са много по-навътре в компютърната материя, отколкото повечето от нас. Така че най-добрият избор е да се доверите на специалистите.

Мит 8: Купената антивирусна програма е много по-добра от безплатната

Има програми на антивирусния пазар, които са не само безплатни, но и достатъчно ефективни, за да ви осигурят защита срещу по-голяма част от вирусите. Парите не трябва да са единственият фактор при избора на добър антивирусен софтуер.

Мит 9: Вирусите атакуват само пиратски Windows, моят е истински

С помощта на оригинален софтуер и редовна актуализация намалявате шансовете за заразяване с вируси, но това не е гаранция, че компютърът ви е в безопасност.

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?